Sàmper demana als catalans que no vinguin a Andorra
El conseller d’Interior de la Generalitat demana als catalans que no vinguin a Andorra per “evitar portar contagis aquí”
El conseller d’Interior de la Generalitat, Miquel Sàmper, va recomanar ahir als ciutadans de Catalunya no desplaçar-se a Andorra aquest cap de setmana. “No és procedent anar-hi. Pot ser un entrebanc a poder fer una obertura el dia 26. Hem d’evitar els riscos de poder portar els contagis cap aquí”, va afirmar ahir al matí durant la roda de premsa del govern català després de la reunió del Procicat que va decidir mantenir el confinament comarcal de Catalunya fins al 26 d’abril. Preguntat per les previsions de mobilitat entre Catalunya i Andorra, el conseller va insistir a demanar evitar els desplaçaments al Principat i va assegurar que el Govern també ha demanat als residents que no vinguin a territori català.
Sàmper també va sol·licitar als catalans que es comportessin “com si no hi hagués aquesta norma estatal” que els permet viatjar a l’estranger en general i a Andorra en particular, i que també permet als residents al Principat anar a Catalunya. Una directriu que el titular d’Interior va complementar demanant que “com a mínim qui passi per Catalunya respecti les normes de mobilitat que hem establert”.
Preguntat pel Diari per aquestes declaracions, el diputat alturgellenc del PSC al parlament català va ser molt crític amb Sàmper. “Parla desconeixent la realitat d’Andorra i això té unes conseqüències i perjudicis molt greus per al Principat i per al conjunt del Pirineu”, va denunciar. “Venim d’un any molt dolent i declaracions com aquestes conviden a espantar la gent. Es tracta d’una estratègia per amagar les seves contradiccions i mala gestió a l’hora de decidir sobre la mobilitat”, va assegurar el diputat. En aquest sentit, Ordeig es va mostrar descontent pel fet que Catalunya estigui canviant constantment d’opinió. Un fet que, segons ell, ocorre per un desconeixement evident de la regió.
D’altra banda, Ordeig va voler afegir que com a diputat de la Seu d’Urgell considera molt important el fet de garantir la mobilitat entre Andorra i Catalunya. “No podem aïllar un país pel sud!”, va exclamar. Així doncs, es va mostrar també predisposat a ajudar el Govern. “Sempre hem defensat que la comunicació sigui entre Andorra i Espanya ja que un tercer actor en joc només perjudica la situació de la comunicació”.
Ordeig va afirmar que el fet de desplaçar-se a Andorra és segur i que tothom que hi vagi podrà fer compres, allotjar-se a hotels i dur a terme qualsevol tipus d’activitat amb plenes garanties sanitàries. “Dir el contrari és generar alarmisme i contradiccions.”
Cues de poca entitat
En espera del que pugui succeir avui, ahir a la tarda es van registrar cues de poca entitat de vehicles que volien entrar i sortir d’Andorra. Les retencions van ser minses i puntuals.
ELS HOTELERS TROBEN DESENCERTAT EL MISSATGE DE CATALUNYA
Els hotelers també van expressar la seva opinió sobre les paraules del conseller d’Interior de la Generalitat, Miquel Sàmper, sobre el fet de desaconsellar la mobilitat entre Catalunya i Andorra per al cap de setmana. “Entenc el fet de recomanar moure’s poc, però s’hauria de poder fer amb prudència. Jo no sé si el fet de desaconsellar desplaçar-se fins al Principat seria el missatge encertat. Nosaltres creiem que s’hauria de poder fer amb prudència i respecte”, va declarar al Diari Jordi Pujol, president de la Unió Hotelera. En aquest sentit, Pujol té clar que el missatge ha estat poc encertat. “La situació sanitària no és la millor per viatjar, ja ho sabem. Més que recomanar no viatjar s’hauria de recomanar fer-ho amb mesures, amb garanties sanitàries, en lloc de desaconsellar o prohibir.”, va exclamar el president de la UHA. El que és clar és que les declaracions no ajudaran el sector hoteler, que ja es trobava en xifres sota mínims durant les darreres setmanes. Concretament, per Setmana Santa l’ocupació va arribar a baixar fins al 10%. “Dels 18 hotels nostres que tenim oberts tenim una mitjana d’un 19% d’ocupació actualment”, va declarar Pujol. En total hi ha vuitanta hotels adherits a la Unió Hotelera, seixanta dels quals estan tancats. Si tot estiguessin oberts l’ocupació representaria un 4% sobre el total. Una xifra baixíssima”, va destacar el president dels hotelers. Pujol va explicar, però, que el sector està aprofitant per escalfar motors per a les setmanes que puguin arribar.