El Govern ha destinat 50 milions als ERTO

L’executiu ha pagat 65.149 suspensions de contracte entre assalariats i autònoms des del maig de l’any passat

El Govern ha destinat 50 milions als ERTOFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Govern ha invertit gairebé 50 milions d’euros en ERTO des del mes de maig de l’any passat, quan va entrar en vigor la llei que els regula per intentar minvar l’impacte econòmic de la Covid-19. La partida ha servit per donar resposta a 65.149 prestacions per suspensió total o parcial de contracte entre assalariats i autònoms. En concret, i segons va detallar el ministeri d’Economia, 43,5 milions corresponen al salari pagat a empleats i treballadors per compte propi i sis milions a la part de la cotització a la CASS, de la qual també s’ha fet càrrec el Govern.

El secretari d’Estat d’Economia, Eric Bartolomé, va indicar que l’executiu ha previst una partida “de màxims” per fer front a noves ajudes més enllà del mes de juny -data prevista a la llei per mantenir els ERTO- en cas que l’evolució de la pandèmia no sigui positiva.

Ajudes més enllà del juny

La nova llei que regula els ERTO, que va entrar en vigor el gener, preveia que es poguessin fer ajuts específics per a aquells sectors més afectats per les restriccions. És el cas del turístic, que s’ha vist greument tocat econòmicament a causa de les restriccions de mobilitat dels països veïns. Per a les empreses del sector turístic, a diferència de la resta, es va decidir permetre posar el 100% de la plantilla en ERTO. Segons va indicar Bartolomé, aquestes mesures seguiran vigents malgrat que actualment es permeti la mobilitat entre el Principat i Espanya, per intentar ajudar un dels sectors més castigats per la crisi. En aquest sentit, també va recordar que els mesos d’abril i maig són sempre de temporada baixa per a Andorra i que “la voluntat del Govern és seguir ajudant aquest sector que porta molts mesos patint directament les restriccions de mobilitat”.

També amb la voluntat d’ajudar el teixit empresarial del país, el Govern treballa en un pla B si la pandèmia no evoluciona favorablement. Per això, l’executiu estudia allargar algunes de les mesures econòmiques més enllà del 30 de juny perquè el suport per part de l’Estat rebut fins ara no desaparegui de cop, especialment per a aquells sectors que més han patit la crisi.

En aquest sentit, Bartolomé va indicar que “en aquests moments tot fa pensar que podrem tenir un juliol i agost bo com va passar l’any passat, però hem d’estar preparats per si de cara al setembre la pandèmia no evoluciona com ens agradaria”. Tot plegat pot passar per modificar la llei actual, allargar-la en el temps o treballar un nou text legislatiu que s’adeqüi al nou context econòmic i social. “El que cal és tenir un pla B per si la mobilitat torna a veure’s afectada o calen altres tipus de restriccions”, va detallar el secretari d’Estat.

Bartolomé va augurar que l’economia podria necessitar un cop de mà fins a tres anys vista per recuperar-se totalment de l’impacte de la Covid-19. Amb tot, el número dos del ministeri d’Economia va considerar que Andorra serà “molt reactiva a la recuperació perquè és una destinació segura, lligada a l’aire lliure, a la natura, característiques que sortiran molt reforçades d’aquesta crisi”.

Les xifres

Fins ara, les xifres de prestacions atorgades s’han anat mantenint. Quan es va aprovar la mesura, el maig de l’any passat, hi va haver el nombre més gran de sol·licituds, amb fins a 9.795 prestacions per a assalariats i 1.767 per a autònoms. La xifra es va reduir quan el confinament total va finalitzar i especialment els mesos de juliol i agost quan l’activitat turística es va reprendre. A partir del setembre, però, les xifres van tornar a pujar. El desembre de l’any passat es van atorgar 4.646 prestacions a assalariats i 675 a autònoms. El gener, amb la nova llei dels ERTO, més restrictiva que la primera, la xifra es va reduir en 4.175 assalariats i 649 autònoms. Les darreres dades, referents al mes passat, indiquen que es van donar 4.492 ERTO a empleats i 790 a treballadors per compte propi.

tracking