Cimera Iberoamericana
Espot afirma que "el desenvolupament serà sostenible o no serà"
Comença la Cimera amb la trobada empresarial
El Centre de Congressos d'Andorra la Vella acull les primeres ponències de la 13a Trobada Empresarial Iberoamericana, que durarà fins demà i que marca l'inici de la 27a Cimera Iberoamericana. L'acte d'inauguració ha començat a les16 hd'aquesta tarda i compta amb la presència del president de la CEA, Gerard Cadena, com a organitzador, el cap de Govern, Xavier Espot, la secretària general Iberoamericana, RebecaGrynspan, el president de l'OIE, ErolKirespi, i el president de la CEOE, AntonioGarmendia.
Espot ha estat el darrer a intervenir i ha recordat que"els governs ens hem centrat en la lluita contra la pandèmia" per tal de minimitzar les víctimes, però que "aquestes han sigut massa" i ha afegit que "sense el compromís de les empreses, el desenvolupament sostenible seria una entelèquia. Els empresaris estan per omplir de contingut l’agenda 2030. En definitiva, per fer possible el canvi". A més,en declaracions posteriors a la seva intervenció, Espot ha deixat clar que "el desenvolupament serà sostenible o no serà", i ha posat en relleu el lema de la Cimera: 'Innovació per al Desenvolupament Sostenible. Objectiu 2030 – Iberoamèrica davant el repte del coronavirus'.
Per la seva banda, lasecretària general Iberoamericana, Rebeca Grynspan, ha exposat que "la trobada ha crescut davant l'adversitat. Esperem deixar un llegat. Nosaltres teníem el lema d’units en la diversitat, i dic que també hem estat units en l'adversitat. Al 2020 ens va unir el problema i al 2021 ens ha d'unir la solució". La secretària general ha comentat també que "la trobada busca avançar en els compromisos de l’agenda de desenvolupament sostenible, un compromís empresarial per la recuperació que aposta per la regió" i ha posat en relleu la tasca de les empreses durant la pandèmia, per mantenir els llocs de treball durant la pandèmia i per a desenvolupar mesures per mitigar l'impacte de la mateixa.
L'acte ha començat amb la intervenció de la cònsol major d'Andorra la Vella,ConxitaMarsol, quehavolgutdestacar que "Andorra ha evolucionat cap a un model turístic" i que "cal estudiar com evoluciona el turisme durant i després de la pandèmia produïda per la Covid-19". Per la seva banda, Cadena ha posat en relleu la importància del sector empresarial per poder sortir de l'actual situació econòmica i ha assenyalat que "les empreses som sempre part de la solució". El president de la CEA ha destacat que cal "reconstruir" els sectors més danyats, però que cal "avançar cap a la innovació i la digitalització que han de portar a una nova revolució industrial". Ha acabat per dir que "el desenvolupament sostenible és un programa de canvi de societat, i aixòesfa des de tots els àmbits, amb decisions inclusives."
El president de la CEOE, AntonioGaramendi, també ha intervingut en l'acte inaugural i ha dit que "hem defonamentarels punts de recuperació,la criside la Covid-19no és un obstacle a salvar. Ha de ser una oportunitat per fer reformes necessàries per ferIberoamèricauna regió més competitiva i resilient". Finalment, el president de l'Organització Mundial d'Ocupadors, ErolKiresepi, ha afegit que "la innovació està més oberta, entre empreses i administracions públiques, societat civil, clients i proveïdors. L'èxit dependrà de la capacitat com a societat". I ha volgut recordarque "l'accés a la digitalització és desigual i que cal fer front a l'escletxa digital aixícom a la regulació del treball en les grans plataformes digitals".
Agenda mediambiental
Per la seva part, la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, en la seva intervenció a la trobada posterior 'Diálogo Iberoamericano: ¿Qué agenda medioambiental para el futuro?' ha afirmat que "que treballem tres eixos, recuperació de la biodiversitat, economia circular, i altres patrons de consum". A més, ha destacat que malgrat la pandèmia, Andorra manté la seva agenda mediambiental i ha recordat que, en breu, es debatrà al Consell General la nova taxa de carboni, així com l'emissió de bons verds, per finançar les diferents iniciatives mediambientals.
La ministra també ha fet una crida i ha estès la mà a tota la societat perimplicar-la en el camí per assolir la neutralitat carboni el 2050. "La sortida de la crisi actual ha d’orientar-se cap a la transició verda, tenint en compte que els models econòmics que aposten pels paràmetres mediambientals sempre resulten més beneficiosos", ha indicat Calvó. A més, la trobada hapermès presentar l’informe d’Innovació per al Desenvolupament Sostenible a Iberoamèrica 2021 que possibilita els estats tenir indicadors del observatori de LaRábida per fer un major seguiment de l’agenda iberoamericana.