Pendents d'injectar unes dues mil dosis del vaccí

Els vaccins corresponen a inscrits que no han anat a vacunar-se i començaran a injectar-se a mitjans d’aquesta setmana

Una infermera del SAAS amb una vacuna AstraZenecaFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La vacunació intensiva que va arrencar fa 15 dies amb les 15.000 primeres dosis d’AstraZeneca arribades en el marc del projecte Covax va acabar ahir al vespre amb uns 2.000 vaccins pendents d’administrar. Una xifra que encara s’havia de concretar, segons el Govern, i que corresponia a vaccins que no s’han pogut inocular perquè eren per a inscrits en la campanya de vacunació que no han acudit a la cita.

La casuística darrere d’aquestes baixes és diversa, segons el Govern. Des de gent que no s’hi ha presentat sense avisar l’organització, fins a inscrits que no hi han pogut assistir perquè estaven malalts o d’altres que necessitaven un canvi d’hora per motius diversos. Tot i això, fonts de l’executiu van apuntar que en els darrers dies s'estan detectant menys baixes i, per exemple, aquest dissabte tan sols 25 persones no s’hi van presentar.

Un cop s’hagi fet el recompte exacte de les dosis que encara no s’han administrat, el Govern reorganitzarà les cites i a mitjan de setmana es reprendran les injeccions. Els inscrits que no han anat a vacunar-se per motius justificats no perdran la cita, però els col·lectius de més edat i el personal essencial que facin la inscripció ara seran considerats prioritaris i, per tant, tindran preferència a l’hora de vacunar-se. Dissabte es van administrar 1.183 dosis i des de l’inici de la vacunació se n’han posat 25.262.

Pallarès es vacuna

La ministra de Funció Pública, Judith Pallarès, va rebre ahir a tres quarts de sis de la tarda la primera dosi de la vacuna d'AstraZeneca. Pallarès, que va declarar que estava “contenta d’arribar a temps” de vacunar-se, va recordar que la vacuna és necessària per funcionar “amb una normalitat que sigui real i no en aquesta que ens hem hagut d'inventar, però que no és la que desitgem”. També van passar pel punt de vacunació el ministre d'Afers Socials, Víctor Filloy; la secretària d'estat de Funció Pública, Lara Vilamala, i la consellera general de Liberals Eva López.

REPORTATGE

“No he notat la punxada” Elena Fritz, de la parròquia d’Andorra la Vella, va arribar ahir puntual a la cita que tenia al centre de vacunació de la plaça de Braus per rebre la primera dosi de la vacuna d’AstraZeneca, i al cap de pocs minuts ja havia completat tot el procés. “Ha estat molt ràpid. No he notat la punxada”, va explicar a la sortida. Fritz va assegurar, fent broma, que a partir d’ara només espera “que em passi tot el que diuen que t’ha de passar” quan t’han vacunat amb AstraZeneca, en referència als efectes secundaris de la vacuna, tan mediatitzats. Una dona de mitjana edat de Sant Julià de Lòria que va voler mantenir l’anonimat i que ahir al matí també va vacunar-se va admetre que s’ho va pensar molt abans de fer-ho. “Tenia molts dubtes sobre els possibles efectes secundaris de l’AstraZeneca. Tenia una mica de por que la vacuna pogués provocar-me una trombosi”, va admetre. Tot i això, va explicar que va informar-se bé sobre la qüestió i va arribar a la conclusió que els riscos de no vacunar-se són més grans que els riscos de fer-ho. “Potser tot això s’ha inflat una mica per fer política”, va afirmar. No tothom tenia dubtes abans de vacunar-se. La Neus Mola, de la parròquia d’Ordino, va explicar que no estava “gens nerviosa” abans d’entrar a la plaça de Braus, ja que està “molt convençuda des de fa molt de temps” que s’havia de vacunar. Mola, que va recordar que el vaccí és la millor arma per combatre la pandèmia, va assegurar que no va adonar-se de la punxada i va elogiar l’organització de la campanya de vacunació. La Carmen Román, que ahir va baixar del Pas de la Casa, també tenia “molt clar” que vacunar-se és un deure cívic. Tot i que va assegurar que estava convençuda que és el que s’ha de fer, va admetre que veu “amb una mica d’incertesa” els possibles efectes secundaris de l’AstraZeneca. S’hauria d’haver fet abans Malgrat que la majoria de persones que van parlar amb el Diari van elogiar l’organització de la campanya, el David Rossell, d’Escaldes-Engordany, va preguntar-se per què el Govern no l’ha organitzat abans. Rossell, que ja va ser vacunat el març perquè forma part d’un col·lectiu de risc, va afirmar que l’executiu “hauria d’haver-se posat les piles fa mesos”. Rossell, en aquest sentit, va posar d’exemple països com Israel, on més del 60% de la població ja està vacunada. Tot i això, Rossell va admetre que aquesta campanya “s’ha fet bé”.

Pendents d'injectar unes dues mil dosis del vaccí

Pendents d'injectar unes dues mil dosis del vaccí

tracking