Cimera iberoamericana

Clam per un repartiment just de les vacunes

Els governants estableixen la base d’un pacte internacional per fer front a futures pandèmies

Clam per un repartiment just de les vacunesFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Els governants que van passar ahir per la 13a Trobada empresarial van compartir una demanda, tant pera la comunitat iberoamericana com pera la resta del món: és necessari un repartiment equitatiu de les vacunes. Per aquest motiu, en una taula es van trobar físicament i virtualment el cap de Govern, Xavier Espot, el Copríncep francès i president de la República, Emmanuel Macron, el primer ministre portuguès, António Costa, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, el de Costa Rica, Carlos Alvarado, i el de Xile, Sebastián Piñera.

Els dirigents van parlar de les bases per crear un acord internacional per tal d’afrontar de manera unitària futures pandèmies. Espot va destacar que “hem de crear un nou acord internacional davant de possibles noves pandèmies”, i va apel·lar a la necessitat “d’unir esforços”. La distribució del material sanitari de cara al futur és una de les principals potes d’aquest futur acord. Macron s’hi va referir, emfatitzant que “tot­hom ha d’accedir a les vacunes” perquè “només vacunant-nos tots aconseguirem sortir de la situació en la qual ens trobem”.

La pandèmia de la Covid-19 ha mostrat les costures tant del sistema sanitari com de la indústria complementària. “A tot Espanya només comptàvem amb dues petites empreses familiars que fabricaven respiradors. I quan va començar la pandèmia vam haver de contactar amb Alemanya i Suècia per poder aconseguir-ne”, va explicar Sánchez. Sobre la manca d’abastiment de material sanitari es va referir també Costa, que va destacar que “la Unió Europea no ha tancat mai les fronteres a la importació i exportació de material, però no tothom ho va fer”, i va recordar “la dificultat d’aconseguir material” bàsic com mascaretes o EPI durant les primeres setmanes de pandèmia.

Queixes amb Covax

El fet de l’accés a les vacunes va generar controvèrsia entre els diferents mandataris. Mentre Espot va fer referència en positiu sobre el programa Covax, els dirigents llatinoamericans el van criticar amb duresa. “Tenim encarregats tres milions de dosis i només n’hem rebut 80.000. Covax és un fracàs”, es va lamentar el president de Guatemala, Alejandro Giammattei, durant la conversa de caps d’Estat i de Govern prèvia a la clausura. Unes queixes a les quals es va sumar el màxim dirigent de la República Dominicana, Luis Abinader, que va dir que “ha faltat creativitat” per repartir vaccins, i va afegir que “de la manera que sigui s’ha d’accelerar el procés de vacunació, perquè és la única manera de sortir de la crisi”.

Albarado va posar xifres al fracàs de Covax i va afirmar que “només té una quarta part de les vacunes. De 33 bilions de dòlars que necessita, només en té 11. La importància de la vacuna va estar present en els parlaments de tots els governats, i el president de Portugal, Marcelo Rebelo de Sousa, va manifestar que “la vacunació és més important que qualsevol cosa. Ha de ser universal i gobal. Sense això tot serà una il·lusió”. Un punt en què va redundar Costa, que va afirmar que “no serveix de res que un país vacuni tota la població si els del costat no tenen vacunes”, i va ressenyar que “s’han de poder fer servir tots els vaccins que estiguin homologats”.

Finalment, Piñera va obrir més el focus i va afirmar que “hi ha una pandèmia que no té vacuna que valgui: el canvi climàtic i l’escalfament global”, i va dir que “hem de lluitar contra això”. Un punt, el del desenvolupament sostenible, que va centrar part dels discursos de l’empresariat i dels governants, i que Rebeca Gryspan va resumir que “si el 2020 ens va unir el problema, ara ens uneix la solució”.

tracking