Cimera iberoamericana
Espot defensa el “prestigi” guanyat amb l'organització
El cap de Govern, satisfet perquè “s’han pogut tractar problemes reals”
La 27a Cimera Iberoamericana ja és història. La primera gran trobada de líders mundials en pandèmia i amb un format semipresencial va cloure ahir a la nit, amb la roda de premsa de valoracions. I una de les persones que van sortir més satisfetes va ser el cap de Govern, Xavier Espot, que va afirmar que “l’organització de l’esdeveniment ens ha donat prestigi en l’àmbit internacional”. A més a més, segons Espot, “hem pogut tractar problemes reals, que afecten el dia a dia”, i va mostrar la seva “satisfacció”.
La felicitació a la tasca andorrana en l’organització del magne esdeveniment va ser unànime en les diferents intervencions i qui ho va verbalitzar va ser la secretària general iberoamericana, Rebeca Grynspan, que probablement ahir va viure la seva darrera Cimera en el càrrec. Grynspan va remarcar la bona feina realitzada per Andorra al capdavant de la secretaria pro tempore i l’organització de la Cimera Iberoamericana. “Andorra ha fet un treball magnífic i ha estat reconegut per tots els països. Ha tingut molta audàcia per organitzar la Cimera semipresencial en el marc de la pandèmia”, va dir.
La secretària general iberoamericana, a més a més, va afegir que “probablement ha sigut la Cimera que he viscut que ha comptat amb més participació al llarg dels dos anys de la seva preparació”. A més a més, Grynspan va anunciar un principi d’acord de 68.000 milions d’euros per a la regió, provinents de l’FMI. Preguntat per si Andorra faria ús d’aquests diners o d’algun altre fons de recuperació iberoamericà, Espot va indicar que “no en farem ús”, i va fer referència a la bona situació financera del país. El cap de Govern va afegir que “nosaltres no participem en aquestes trobades per treure’n un rendiment econòmic, sinó que ho fem perquè estem convençuts i defensem el multilateralisme per resoldre els problemes i avançar”. Prèviament, la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, va fer una prèvia de la feina que s’havia dut a terme en el marc de la secretaria pro tempore andorrana, i va dir que “l’actual situació provocada per la pandèmia només reflecteix la necessitat d’apostar pel multilateralisme. Cal unir esforços per tirar endavant l’actual situació”. Ubach també va explicar que es va fer “una àrdua negociació” per tal de consensuar els acords en la darrera reunió de treball del 16 d’abril.
El relleu d’Andorra el va recollir el president de la República Dominicana, Luis Abinader, de mans d’Espot, que li va traslladar que “malgrat les diferències que hi poden haver entre els nostres països tenim molts punts en comú”, i va assegurar que “deixem la secretaria pro tempore en molt bones mans”. En aquest sentit, Abinader va destacar que “la Cimera ha sigut tot un èxit i és per a nosaltres un gran repte poder continuar amb l’eficiència que ha tingut Andorra”. El president de la República Dominicana va afegir que “continuarem la mateixa línia de treball que ha fet Andorra”. “Enfocarem les nostres energies en el procés postcrisi. I tots junts sortirem de la pandèmia. Hem de treballar perquè no sigui una dècada perduda.”