Cimera iberoamericana
Iberoamèrica:capital Soldeu
La petita població de la parròquia de Canillo ha recollit el testimoni d’Andorra la Vella i s’ha convertit en el centre de tot l’univers de la Cimera.
Durant els darrers tres dies tot el món iberoamericà va tenir els ulls clavats sobre Andorra, el país que va acollir la 13a Trobada empresarial i la 26a Cimera Iberoamericana.
Malgrat la pandèmia, els representants polítics de quatre estats, juntament amb el Govern d’Andorra, van participar-hi de manera presencial, mentre que els 17 restants ho van fer per connexió telemàtica. Delegacions d’estats propers com les d’Espanya o Portugal, que van desplaçar els caps d’Estat així com els líders dels executius, i altres més llunyanes com Guatemala i la República Dominicana van completar el quadre.
Com si d’un perfil tallat pel mateix patró es tractés, quan els governants van fer acte de presència a la Cimera, darrere de la comitiva d’homes i dones ben abillats amb vestits perfectament planxats sempre hi havia la presència d’un militar, abillat amb honors, que duia un maletí. L’única dona militar d’aquesta comitiva va ser la que acompanyava el president portuguès, Marcelo Rebelo de Sousa, i el primer ministre, António Costa.
Paral·lelament al que passava al Centre de Congressos d’Andorra la Vella, Soldeu es convertia en un poble policialitzat. Controls des de l’entrada fins a la sortida, formats per homes fornits i ben armats, integrants d’una particular aliança entre policia andorrana, policia espanyola i guàrdia civil, per tal de cobrir les contingències de seguretat.
Els detalls dels protocols de Salut es van complir al peu de la lletra. Cribratges diaris, mascaretes FPP2 en tot moment posades i hidrogel a tort i a dret. No obstant això, i especialment pel que fa a la 13a Trobada empresarial, cal destacar que els espectadors van escollir la via telemàtica. Que a la pràctica va significar connexions traient fum i sales pràcticament buides. El fi, però, era el mateix, i el missatge de reconstrucció va transcendir.
Però la tecnologia ja té aquestes coses i com si d’alguna broma pesada es tractés el sistema de so de la Cimera va deixar de funcionar amb la intervenció del president cubà, Díaz Canel. Res que els informàtics no poguessin reparar perquè tothom tingués veu. Següent parada, la República Dominicana.