El Superior ratifica l'absolució de Riestra per la foto als Pujol
La sala penal referma que haver captat la imatge no constitueix cap delicte
El Tribunal Superior ratifica l’absolució del lletrat Antoni Riestra en l’afer de la fotografia que va realitzar als germans Pere, Oleguer i Jordi Pujol fill, i al seu advocat familiar, Albert Carrillo, a la segona planta de l’antiga seu judicial.
D’aquesta manera, la sala penal va refermar la sentència dictada per Corts, en la qual afirma que Riestra va capturar la imatge, però considera que l’espai on va ser feta i el fet que l’endemà es publiqués al mitjà espanyol El Mundo no suposava cap delicte penal.
El fiscal general, Alfons Alberca, va recórrer al Tribunal Superior perquè considera que el lletrat és culpable d’un delicte de vulneració de la intimitat per haver atemptat contra la intimitat dels afectats, els quals van anar a l’antiga Batllia per declarar en el marc de la denúncia per revelació de secrets que van presentar el 2014, i després va vendre la foto a El Mundo. Durant la vista del cas a la sala penal, el ministeri públic va afirmar que la resolució dictada per Corts és “errònia i una interpretació contrària al bé jurídic protegit”, a la Constitució i al Tribunal Europeu dels Drets Humans. Així doncs, va asseverar que la infracció comesa per l’advocat afecta la intimitat dels germans Pujol i el seu lletrat perquè compleix els tres requisits essencials: vulnerar la intimitat voluntàriament, no tenir el consentiment de les persones afectades i captar-ho a través d’un artifici electrònic. Amb tot, Alberca, sol·licitava que se li imposés una condemna de tres anys de presó, la inhabilitació com a advocat per un període de cinc anys i que pagués una indemnització de 24.000 euros.
Quant a l’al·legat que va pronunciar Riestra per defensar-se, el lletrat va reiterar la seva innocència i va asseverar que la Fiscalia està perseguint el delicte “sola”, ja que va puntualitzar que l’acusació pública va iniciar la instrucció el 2014, just en el moment dels fets, i no és fins al 2017 que els germans Pujol es querellen per la captació i publicació de les imatges. A més, amb referència al fet que els germans Pujol afirmen que la publicació de la fotografia els va comportar que la gent entrés a la seva vida privada, Riestra va exposar que en el moment dels fets els implicats ja eren persones públiques i es trobaven investigats per casos de corrupció política a Espanya.