Govern defensa l'ús d'AstraZeneca
Salut rebat amb dades científiques la petició de la consellera Montaner d’aturar l’administració del vaccí d’Oxford
El ministeri de Salut defensa l’administració de la vacuna contra la Covid-19 d’AstraZeneca en la resposta escrita a la pregunta que la consellera general no adscrita Carine Montaner va fer sobre el vaccí d’Oxford. La pregunta de la consellera assenyala que “tenint en compte que mitja dotzena de països, entre els quals Dinamarca, Noruega, Àustria i Itàlia ja han suspès, com a mesura de precaució, la injecció de la vacuna d’AstraZeneca contra la Covid a la seva població per registrar efectes greus de trombosis, em permeto insistir i demano a Govern si estaria disposat a reconsiderar la seva posició sobre la qüestió com a mesura de precaució”.
El Govern en la seva resposta remet la consellera generals als diversos estudis que s’han realitzat sobre la vacuna d’AstraZeneca i els seus efectes secundaris, concretament la provocació de trombosis. Salut recull els resultats d’un informe de la Universitat d’Oxford que posa de manifest que el risc de trombosi venosa cerebral després de la infecció per Covid-19 és prop de cent vegades més alt que el risc que té la població general de patir aquest mateix episodi.
També recorda que en aquest estudi de més de 500.000 pacients de Covid-19 es van computar 39 casos de trombosi venosa cerebral per milió de pacients i que en més de 480.000 persones que han rebut una dosi de la vacuna d’ARNm contra la Covid-19 (Pfizer o Moderna) s’han registrat quatre casos de trombosi venosa cerebral per milió, fet que implica deu vegades menys de risc de patir un episodi de trombosi venosa cerebral relacionat amb la vacuna que el risc de patir un episodi de trombosi venosa cerebral relacionat amb la malaltia.
Els casos de trombosi venosa cerebral després de la primera dosi de la vacuna contra la Covid-19 d’AstraZeneca, afegeixen, és d’aproximadament cinc persones per milió, fet que implica vuit vegades menys de risc de patir un episodi de trombosi venosa cerebral relacionat amb la vacuna que el de patir un episodi de trombosi venosa cerebral relacionat amb la malaltia.
Això posa de manifest un risc que és entre vuit i deu vegades més alt de patir un episodi de trombosi venosa cerebral com a conseqüència de la malaltia de la Covid-19 que com a conseqüència de l’administració de la vacuna contra la Covid-19. Aquesta relació es manté fins i tot per a les persones de menys de trenta anys, s’indica a la resposta parlamentària.
El ministeri també recull els estudis de la Societat Espanyola de Farmàcia Hospitalària per justificar haver continuat vacunant amb AstraZeneca. L’ens va indicar que la probabilitat d’un episodi tromboembòlic relacionat amb les vacunes contra la Covid-19 és molt més baix que el risc si s’emmalalteix per Covid-19. Un malalt de Covid-19 sense ingrés hospitalari té un 1% de risc de patir una trombosi; si és hospitalitzat, el risc augmenta fins al 5%, i si ingressa a l’UCI, el risc arriba al 25%. El risc de patir trombosi amb la vacuna d’AstraZeneca és del 0,0006%, i la mateixa societat recorda que el risc de trombosi en persones fumadores és del 0,28%, en dones que prenen anticonceptius orals arriba al 0,13%, en trajectes llargs d’avió pot arribar al 12% i en dones en teràpia hormonal per la menopausa el risc és del 0,06%.
A la resposta, signada pel ministre de Salut, es recorda que la segona setmana de març va aturar la vacunació amb AstraZeneca per prevenció i que el 22 de març, d’acord amb el comitè tècnic, van decidir reprendre-la.