habitatge
Clam perquè els comuns aportin terreny per a pisos de lloguer
Vila defensa la congelació dels preus i Homs, que hi està en contra, demana apujar sous
Dues visions enfrontades sobre la congelació dels lloguers, però un clam unànime perquè els comuns siguin part de la solució a la problemàtica dels alts preus i la manca d’habitatges. Aquest seria el resum del cara a cara que el Raonador del Ciutadà, Marc Vila, i el president de l’Associació de Propietaris de Béns Immobles, Artur Homs, van mantenir al programa L’última paraula, de Diari TV, que ahir es va estrenar debatent sobre la problemàtica de l’habitatge. Tots dos van coincidir en el fet que la manca de terrenys per construir habitatge és un dels principals pals a les rodes que fa que els privats no s’animin a fer promocions de lloguer.
“Els comuns tenen els terrenys i trobem a faltar més iniciatives per part seva. Que es posin les piles i cedeixin terreny públic”, va lamentar Vila, que també va demanar a les corporacions que posessin “molt més interès” per solucionar el problema i “més recursos humans” a l’abast del futur Institut de l’Habitatge. Homs, d’acord amb aquesta denúncia, va afegir que un altre fre a la promoció d’habitatges és “l’eternització” del desenvolupament dels plans parcials. “Hi ha comuns que fa deu anys que fan el pla parcial, cada cop que canvia el mandat canvia el criteri i estem com un vaixell a la deriva”, va dir, per afegir que “hi ha centenars de pisos paralitzats perquè els plans parcials estan paralitzats i això tensa encara més un mercat que ja es troba molt tensat”.
Si en aquest cas Raonador i president estaven d’acord, no ho van estar en debatre sobre la congelació dels lloguers. “La congelació és la principal eina per evitar el patiment de moltes famílies. Idealment no hauria de ser perdurable, però s’ha d’allargar el que calgui fins que les mesures a mitjà i llarg termini funcionin”, va indicar Vila. “Hi ha altres mesures que són més efectives que congelar els lloguers i estic d’acord que s’ha de regular el mercat. Però el que s’ha de fer és que les persones puguin viure amb dignitat i passa perquè tinguin un salari digne”, va replicar Homs.
El president dels propietaris va recordar que des del 2008 els lloguers estan congelats amb petites obertures o amb actualitzacions a base de l’IPC i va lamentar que “en aquest període s’ha incrementat un 13% i nosaltres només hem pogut augmentar els preus un 6%”.
Una asseveració de la qual Vila va “discrepar”, però en la qual va insistir Homs. “Se’ns demana un esforç per adaptar-nos a una sèrie de normatives, amb les quals estem d’acord, però el fet de congelar els lloguers ens porta a una inseguretat jurídica i desmotiva el mercat local”, va dir, per afegir que “la intervenció en el mercat d’enguany ha estat un extra i no s’hauria d’haver fet”.
L’empresari va insistir en el fet que des del 2008 “els serveis, com FEDA, les empreses de neteja o les assegurances han pujat molt més del que nosaltres hem pogut repercutir en ells lloguer. I això té un cost, si no podem reapujar l’IPC no podem reinvertir”.
Davant l’afirmació que no poder apujar els lloguers estava darrere de la no construcció de pisos per arrendar, el Raonador va assegurar que “és un mantra que la congelació no permeti fer més pisos de lloguer. No hi construcció de pisos de lloguer perquè el sòl és molt car”.
MALES PRÀCTIQUES PUNTUALS
Tant Vila com Homs van coincidir a assenyalar que alguns propietaris havien dut a terme abusos quan es va descongelar el preu dels lloguers fa uns anys o quan en comptes d’incrementar-los han apujat el preu de serveis com la calefacció. També van coincidir que es tracta de pràctiques puntuals. Van discrepar, però, quan el president dels propietaris va dir que hi ha activitat abusives en tot tipus de negocis. El Raonador li va respondre indicant que “una llar no és una sabata. La primera residència no és només una mercaderia, afecta un dret humà bàsic i fonamental que és el de poder tenir una casa”.
DEFENSA DEL PREU DELS LLOGUERS
L’empresari també va defensar el preu actual dels lloguers i la necessitat d’incrementar-los. “Nosaltres no fixem els preus dels lloguers segons els salaris, els fixem segons els costos que tenim. I Andorra és un país molt car”, va indicar Homs, que va afegir que “si un mira com han evolucionat els salaris des del 2008, s’entenen moltes coses”. Ho va dir abans d’assenyalar que a Espanya des del 2002 s’ha incrementat un 20% el salari mínim, igualant el d’Andorra, que no ha crescut en el mateix percentatge. “Si s’augmentessin els salaris apujaríem el lloguer?”, es va preguntar, per respondre un clar: “No.”