Reportatge

Una vida de jazz

Antoni Pantebre, propietari de les icòniques botigues de discos Tonet de la Música, dona una part de la col·lecció a Escaldes-Engordany.

Una vida de jazzV. G.

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

George Gershwin deia que la vida s’assembla al jazz, que és millor quan improvises. Potser sense saber-ho, la família Pantebre Palmitjavila va desmentir ahir la frase atribuïda al compositor de Summertime, ja que va triar a consciència una data asse­nyalada, el Dia internacional del jazz, per signar la donació d’una part de la seva col·lecció de discos i vídeos de jazz al comú d’Escaldes-Engordany.

El fons cedit forma part del llegat de música enregistrada que el patriarca de la família, Antoni Pantebre, ha recopilat al llarg de més de 50 anys. En total són 600 CD, 100 DVD i 40 cintes de vídeo que, segons el seu fill, Marc Pantebre, són una tria “feta amb vocació pedagògica” de l’època daurada del jazz. És a dir, “del bebop dels cinquanta al free jazz de la segona meitat dels seixanta”. El fons estarà dipositat a la futura aula del jazz que s’ubicarà a l’edifici comunal de Fiter i Rossell.

Des del 1952

Pioner de la venda de música en conserva a Andorra, Pantebre va iniciar-se en el sector el 1952, quan va començar a treballar a Paradís Musical, una botiga de tocadiscos, avui tancada, que estava situada a l’avinguda Carlemany d’Escaldes. Pocs anys després va obrir la primera de les set botigues de discos que fins al 2005 van marcar la vida musical del Principat: les conegudes i icòniques Tonet de la Música.

Marc Pantebre va recordar ahir que el seu pare va descobrir el jazz gràcies als primers enregistraments del trompetista Louis Armstrong que van arribar al Principat. A casa, va explicar al Diari, hi sonaven les grans orquestres de l’era del swing: Duke Ellington, Glenn Miller i Count Basie. Els clàssics.

tracking