Indignació a les associacions de discapacitats
El col·lectiu se sent discriminat pels polítics “que han anteposat els seus interessos partidistes”
Han pagat els plats trencats d’un conflicte polític els qui menys ho mereixien. Aquesta és la lectura que fan les associacions de discapacitats després de conèixer amb una desagradable sorpresa que els avenços en matèria d’accessibilitat per a les persones amb diversitat funcional en l’exercici del seu dret a vot han quedat bloquejats. En un comunicat conjunt, les deu entitats concernides (l’Associació Andorrana per la Malaltia d’Alzheimer, l’Associació de Discapacitats Audiovisual i Auditius d’Andorra, l’Associació Andorrana de TDAH Albatros, l’Associació de Persones amb Diversitat Funcional d’Andorra, l’Associació de Malalties Minoritàries d’Andorra, l’Associació Síndrome de Down d’Andorra, l’Associació del Trastorn de l’Espectre de l’Autisme d’Andorra i l’Associació d’Usuaris, Familiars i Representants Legals de la Fundació Privada Nostra Senyora de Meritxell) van demanar “als nostres representants del Consell General que compleixin amb la consecució dels nostres drets”. Un succint però nítid missatge a les xarxes socials que no deixa lloc al dubte el sentit de la indignació per la fotografia que l’acompanya: els tres consellers de terceravia.
“Es va veure clarament qui van ser. Han volgut donar un càstig a la majoria però no han pensat que estaven alhora castigant una part molt vulnerable i que ho haurien d’haver rumiat bé. A mi que no em demanin més de reunir-me quan comencin les campanyes de les properes eleccions. L’única cosa que els diré és que no oblidin que estem parlant de vots i que tinc molt clar a qui li obriré la porta i a qui no”, va explicar la presidenta d’Amida, Agustina Grandvallet, molesta perquè en una qüestió cabdal pel seu col·lectiu s’hagin “anteposat els seus interessos partidistes”. En el moment de la votació, reconeix que “em vaig quedar de pedra” després d’haver treballat un text “que ens van dir que estava lligat i consensuat”.
Des d’Autea, la seva presidenta, Inés Martí, va mostrar-se profundament disgustada per l’episodi viscut dijous passat al Consell General. “Era una reivindicació de feia molt temps. Andorra havia ratificat el conveni de les Nacions Unides sobre els drets de les persones amb discapacitat i ho havíem d’adaptar a la nostra legislació. El dret a vot forma part del funcionament democràtic d’un país i la responsabilitat dels polítics és d’estar al costat dels seus ciutadans”, va manifestar Martí, tot recordant que “la situació de les persones amb discapacitats ja és prou difícil”.
En darrer lloc, la presidenta de l’ASDA, Claudia Rodrigues, va lamentar que la classe política “no treballi en la mateixa línia” per defensar els drets del seu col·lectiu i va aprofitar per recordar la ingent tasca del teixit associatiu per “no deixar de lluitar per la conscienciació de la societat per garantir la igualtat de drets de totes les persones”.