Societat

Les feministes alerten de l'auge d'avortaments

Consideren que és una “vergonya” que el Govern no despenalitzi la interrupció de l’embaràs

Les feministes alerten de l'auge d'avortamentsFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Les feministes alerten de l’increment del nombre d’avortaments que es realitzen en clíniques públiques a Catalunya. Ho va afirmar al Diari la secretària de l’associació Acció Feminista, Aurora Baena, que va manifestar que les xifres facilitades per la conselleria de Salut del territori veí del sud tan sols mostren la punta de l’iceberg, ja que només mostren les pràctiques que s’han dut a terme en centres públics. “Es tracta d’una xifra limitada, manquen el nombre de dones residents que han avortat en clíniques privades, les que ho han fet en altres comunitats espanyoles, a França i a altres països de l’entorn”, va dir.

En aquest sentit, va considerar que les 146 interrupcions de l’embaràs que es van dur a terme durant el 2019 a Catalunya suposen una xifra “bastant significativa” i va asseverar que és una “vergonya” que veient la situació el Govern no despenalitzi la pràctica al·legant que “es tracta d’una modificació necessària perquè les dones puguin triar sobre el seu propi cos”. Baena va assenyalar que no entenen com l’executiu pot seguir “ignorant” la situació quan, fins i tot des d’organismes internacionals, “els han reclamat la despenalització”. I va apuntar que “sempre s’excusen en la mateixa esterilitat, en el discurs sobre el Coprincipat i la unitat del model d’Estat al país”.

A més, va asseverar que, sens dubte, el Govern “ens imposa haver de tenir un fill si et quedes embarassada”, i va indicar que a través d’aquesta coacció “s’estan vulnerant els drets que tenim les dones de gaudir d’una salut sexual i reproductiva, de decidir per nosaltres mateixes si volem tenir una criatura o no”.

Pel que fa a les dades facilitades per Catalunya, la secretària va exposar que el fet que la majoria de dones que van practicar una interrupció de l’embaràs tinguessin entre 30 i 34 anys, solteres, amb estudis i assalariades es deu al fet que les residents que acudeixen al servei català de Salut per avortar “han de tenir una feina i certa capacitat econòmica per poder pagar la intervenció, la qual no és gratuïta, i el transport al destí on es durà a terme la pràctica”. I va recordar que un embaràs no desitjat “és responsabilitat de dues persones”, encara que “públicament sempre es penalitzi la dona pel simple fet que sigui ella qui porta el fetus al ventre i qui ha de fer el pas per avortar”.

Quant al servei d’atenció integral a la dona que vulgui avortar (SIAD), Baena va manifestar que l’eina “és un pegat” i que no aporta una solució a la situació de les dones a Andorra. D’aquesta manera, va declarar que quan es facin públiques les dades dels avortaments el 2020 a Catalunya, “veurem com va funcionar el SIAD durant la pandèmia”.

tracking