Salut no ampliarà els horaris dels bars aquesta setmana

El ministre de Salut demana paciència als establiments i remarca que hi ha menys restriccions que a la majoria d'Europa

Els bars reclamen més horaris menys comensalsFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Joan Martínez Benazet ha afirmat aquest migdia que "no ens plantegem canviar els horaris dels bars" en resposta a la petició dels establiments perquè es permeti obrir fins més tard. El titular de Salut ha remarcat que la setmana passada es va permetre que hi hagi un màxim de sis comensals per taula a l'exterior "i no estem en un moment d'aixecar més restriccions, esperarem dues setmanes" per veure com evoluciona la pandèmia amb la flexibilització de mesures.

El ministre ha recalcat que el Govern no adopta les decisions en funció de les reclamacions de cada sector i que no és intercanviable permetre mes comensals o ampliació horària. I ha assegurat que no discutirà perquè es prenen les mesures però que està demostrat que ampliar les hores d'obertura significa més hores d'exposició al virus i més relaxació dels clients en aquests establiments i ha demanat "una mica de paciència, és una pandèmia, no és una broma".

Martínez Benazet ha manifestat que ja arribarà el moment de fixar franges horàries més generoses alhora que ha recordat als empresaris del sector que les restriccions per a bars i restaurants són molt més dures a Europa i als països de l'entorn "i han d'entendre que siguem estrictes" en aforaments i horaris.

Reclamació dels bars

Les mesures de flexibilització que ha experimentat aquesta setmana el sector de la restauració no han tingut l'efecte esperat en el col·lectiu de bars, que persisteix en la seva demanda d'ampliar els horaris en lloc d'augmentar l'aforament. “Totes les mesures que tinguin com a objectiu alleugerir les restriccions són benvingudes, però, si no redueixes el distanciament entre taules, no serveix de res augmentar el nombre de comensals per taula”, exposa el portaveu de la Unió de Bars, Francesc Medina.

Després de quatre dies amb l'entrada en vigor de les mesures que permetien augmentar fins a quatre el nombre de comensals per taula en espais interiors i sis en espais exteriors, Medina assegura que el benefici ha estat pràcticament nul. “No hem guanyat en clients, al contrari. Hem guanyat en aglomeracions, que és just el que diu el Govern que vol evitar. És més probable un contagi en una taula de sis que en una de quatre”, explica. Tenint en compte que s'ha de preservar una distància de seguretat de metre i mig, Medina posa en relleu que, malgrat ajuntar taules “no es guanya en aforament”, ja que “l'espai segueix sent el mateix”. Malgrat que sembli una paradoxa, afirma que en aquests dies amb la nova normativa han pogut constatar que “s'ha augmentat el contacte social i en canvi no hem incrementat la facturació”.

Per a Medina, el més sorprenent de tot plegat és que la mesura d'augmentar els comensals per taula “ni la demanàvem ni l'havíem parlat en cap reunió”. “De fet, ni se'ns havia consultat en cap moment. Està clar que nosaltres no hem de marcar les normes sanitàries, però ja que darrerament durant la pandèmia hem mantingut un contacte quinzenal, hauria sigut lògic que ens haguessin preguntat”, subratlla.

La demanda dels horaris

Paral·lelament, el col·lectiu de bars reitera que la mesura que realment els permetria agafar oxigen és ampliar l'horari d'obertura. “Ho portem fa més de dos mesos demanant per tenir més ventall de facturació. El virus no entén d'horaris”, expressa Medina, partidari ara d'allargar fins a les vuit o les nou del vespre per poder complementar al servei que dona un restaurant. En aquest sentit, posa com a exemple les línies d'autobús on han passat a un aforament del 100% en els trajectes. “Anar de Sant Julià a Encamp és mitja hora d'autobús i pots anar dret en un espai molt reduït. Per què algú no pot venir mitja hora al vespre a prendre's una cervesa mantenint les distàncies de seguretat?”, es pregunta. De la mateixa manera, apunta que fent petites concessions horàries podran anar preparant l'estiu amb millors garanties sanitàries. “Clar que el millor escenari seria poder obrir fins a les 11 de la nit, però el que ens convé és poder obrir progressivament per complir amb el servei social que fan els bars. L'any passat, quan es va aixecar el confinament, tothom va sortir sense control com hauria d'haver estat. Però, si a poc a poc anem ampliant horaris, la gent s'hi anirà acostumant i anirem tornant a la normalitat”, conclou.

"SI ENS EMMIRALLEM AMB CATALUNYA, ELLS AMPLIARAN L'HORARI A PARTIR DEL DIA 9"

Els col·lectius de bars no són aliens a les situacions paral·leles que es viuen més enllà de les fronteres. Conscients que Andorra ha estat més permissiva en certs aspectes que els països o les regions del seu entorn, ara senten que amb l'actual situació epidemiològica són ells qui van a remolc de la resta. Per aquest motiu, després de l'anunci de Catalunya de permetre l'obertura continuada de la restauració -bars inclosos- fins a les 11 de la nit a partir del proper 9 de maig, coincidint amb la finalització de l'estat d'alarma a nivell estatal-, Medina va demanar al Govern prendre en consideració la seva reivindicació. “Si ens emmirallem amb Catalunya, ells ampliaran l'horari dels bars a partir del dia 9 de maig. Esperem que fins llavors el Ministeri de Salut hagi pogut reconsiderar la seva postura”, va comentar. L'anunci el va efectuar la setmana passada la consellera de Salut en funcions de la Generalitat de Catalunya, Alba Vergés, permetent que bars i restaurants puguin obrir fins a les 23.00 hores de la nit, mantenint l'aforament del 30% en espais interiors i la distància mínima d'un metre i mig de seguretat als espais exteriors. El 20 de desembre, fa més de 4 mesos, va ser l'últim dia en què bars i restaurants van poder servir sopars.

tracking