Pandèmia
El 17% de la plantilla del SAAS va passar la Covid en la primera onada
L'hospital va tenir una ocupació màxima de 65 llits amb persones contagiades pel virus
El personal del SAAS es va veure afectat per la Covid de manera important al principi de la pandèmia i un 17% de la plantilla va patir la malaltia en la primera onada, especialment en les primeres setmanes d'incidència del virus, segons recull la memòria del Servei Andorrà d'Atenció Sanitària feta pública aquesta tarda. El director general del SAAS, Josep Maria Piqué, remarca que es va haver de crearuna estructura provisional,el Dispositiu de Control de Professionals Afectats per la Covid-19(DCP) "per fer el seguiment i donar suport mèdica tots els professionals del SAAS que estaven aïllats a casapatint la malaltia" per la situació que es va viure. Piqué remarca l'esforç de tot el personal, 1.206 empleats, que van contribuir a fer possible que "aquesta pandèmia, tot i ser devastadora, no hagi provocat encara més morts de les que malauradament s'han produït" i recorda que la taxa de letalitat al Principat ha estat del 1,06% que és inferior a la d'Itàlia, 3,5%, Espanya, 2,69%, o França, que ha tingut un 2,4%.
Les dades d'afectació de la pandèmia es concreten en una ocupació màxima de 65 llits amb persones contagiades pel virus a planta i a l'UCI es va arribar a tenir 19 pacients ingressats en el moment de més incidència. I es recorda que del març al maig es va ampliar cures intensives a 27 places amb 12 a crítics de la unitat, 10 a hospital de dia i 5 a reanimació. En el cas d'El Cedre el màxim de pacients amb la Covid van ser 58 amb la reestructuració de les instal·lacions de la residència que es va fer amb la conversió de la unitat de convalescència en planta d'hospitalització per a malalts geriàtrics amb la infecció. El Cedre ha tancat 2020 amb 186 ingressos per Covid,112 residents i quatre interns del programa respir.
635 ingressos per Covid
El SAAS detalla l'activitat que ha generat l'atenció a malalts contagiats durant l'any passat en la primera fase de la pandèmia que es va acabar amb l'alta de l'últim pacient el 26 de juny i l'arribada a l'agost dels primers malalts de la segona. Els ingressos totals al centre han estat 635, repartits en 482 a l'hospital i 153 a El Cedre i una mitjana de llits ocupats de 28. Les xifres d'activitat a l'UCI per la Covid són 61 altes, un 31,14% de mortalitat dels contagiats que arribaven al servei i una mitjana d'estada a la unitat de 29,05 dies.
La dedicació quasi única que va requerir l'atenció als malalts amb SARS-CoV-2 va provocar un canvi general en tots els serveis del centre hospitalari que van provocar una reducció de les estades hospitalàries d'un 10% i l'activitat aurgències, consultes externes i gabinetsd'exploracions van davallar entre un 20% i un 30% en comparació a les xifres del 2019, segons especifica la memòria. La xifra d'ingressos totals al centre van ser 6.520 l'any passat, amb una ocupació de llits convencionals del76,2 % i una estada mitjana de 5,6 dies.
El SAAS tenia a finals del 2020 una plantilla amb 1.206 persones de les quals 712 són infermers, tècnics i altres professionals assistencials, 265 són facultatius entre els quals hi ha 203 són assalariats i 62 treballadors per compte propi. El personal es completa amb 225 empleats de serveis corporatius, la meitat dels quals fa suport directe a l'àrea assistencial i quatre directors. Els números del pressupost s'han disparat respecte al 2019 també pels efectes de la pandèmia. El SAAS ha gestionat 87 milions davant dels 71 de l'any anterior i a la memòria es destaca que han hagut de rebre diferents crèdits extraordinaris del ministeri per sufragar les despeses generades per la Covid. Un total de 67,8 milions han vingut del finançament públic i 14 del privat i s'hi han destinat 44 milions a cobrir despeses de personal i 4 a inversió.
Baixada d'activitats als CAPS
Els centres d'atenció primària (CAP) són un dels serveis que més van reduir l'activitat per la pandèmia amb un descens del 46% respecte el total del 2019 i un 34% menys de visites a domicili i s'especifica que no s'ha deixat de fer seguiment als pacients amb malaltia crònica de manera telefònica.
El SAAS recorda que el personal d'infermeria d'Atenció Primària ha treballat en la pandèmia
fent proves de TMA/PCR a la població tant en els Stop Labs com a domicili i s'han encarregat de fer seguiment a casa de 111 persones afectades per la Covid derivades pels metges referents. A més, han estat els encarregats d'administrar8.379 vacunes de la campanya de la grip.