Política
El PS demana implicar “tot l'Estat” en la proposta d'acord de les pensions
Font aposta per cercar consensos amb sindicats, patronal i la Federació de la Gent Gran
El conseller del PS Jordi Font va anunciar ahir al matí davant de la seu de la CASS que el seu grup presentarà una esmena a la proposta d’acord per a la sostenibilitat de les pensions, amb l’objectiu d’implicar “tot l’Estat”. “En cap moment volem aparcar aquest tema, som l’esquerra més sensible i volem participar en el debat. Les pensions són un tema que no afecta únicament un sector ni tan sols el temps d’aquesta legislatura. Per això pensem que hem de defugir de l’aritmètica parlamentària i cercar el consens de tota la societat”, va exposar Font, partidari de fer partícips d’aquest debat la resta de sindicats, associacions empresarials i la Federació de la Gent Gran. “En un tema tan transcendent com aquest tampoc podem defugir de convidar la gent jove, que és la que es veurà més afectada per aquesta problemàtica”, va afirmar.
“El pacte d’Estat es queda curt perquè aquest terme l’hem vulgaritzat bastant darrerament perquè de qualsevol acord polític entre les diverses forces que formem el Consell General en diem un pacte d’Estat. En aquest cas hem d’anar més enllà i trobar un qualificatiu que sobrepassi la història del pacte d’Estat”, va manifestar Font. L’esmena, sotasignada pels set consellers socialdemòcrates, vol suprimir la proposta de crear una comissió d’estudi al Consell, ja que consideren que “no permet aquest debat”. “No sé com fer-ho, però hem de ser inventius per resoldre aquest problema. El que m’agradaria és un debat de societat real i convocar tots els agents implicats”, va destacar Font, que també va rebutjar la creació d’una taula de treball. “Estan més cremades que la punyeta”, va dir.
Així mateix, el conseller socialdemòcrata va recordar que per afrontar el debat sobre la sostenibilitat de les pensions cal comptar amb xifres que il·lustrin “l’esgotament dels recursos”. Per aquest motiu, va advocar per actualitzar els estudis actuarials per disposar de “previsions de durabilitat del fons de reserva”. “Els últims són de quatre o cinc anys. Imagineu-vos com poden haver variat amb un fenomen com la pandèmia i la gent que hi ha en ERTO”, va concloure.