Comença la vacunació amb Pfizer

El centre de la plaça de braus ha recuperat aquest matí l'activitat amb l'administració de vaccins

Pfizer vial xeringa setena dosi vacuna vaccíFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L'activitat s'ha recuperat aquest matí al centre de vacunació de la plaça de braus amb la reobertura de les instal·lacions per començar a administrar les dosis de Pfizer que van arribar dimarts al país en la tercera remesa que subministra Espanya. Els ciutadans citats avui estan al voltant dels 45 anys i també han estat convocats els d'altres franges d'edat que fins ara no s'havien pogut vacunar.

El Govern creu que amb les vacunes que hi ha ara mateix al país i que van arribar dimarts provinents d’Espanya es podrà rebaixar la línia d’edat de vacunació fins als 40 anys. A més a més, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va explicar ahir en la roda de premsa posterior al consell de ministres que “aconseguint la setena dosi de cada vial podrem passar de les 5.850 que hi ha fins a 6.500”. Amb aquest salt, el titular de Salut va destacar que creu “que podrem aconseguir rebaixar la franja d’edat de vacunació fins als 40 anys”. En aquest punt, i amb un punt d’ironia, el ministre portaveu, Eric Jover, va afirmar: “Puc dir que almenys fins als nascuts el 1977 es vacunaran perquè a mi ja m’han trucat.”

Amb relació a com es desenvoluparà el procés de vacunació, el ministre va recordar que de les 6.500 dosis només se n’administraran la meitat, 3.250, per tal de tenir garantida la segona inoculació, que amb Pfizer s’injecta a les tres setmanes. Per aquest motiu, l’operatiu previst a l’antiga plaça de braus serà només de tres dies. És a dir, entre avui i dissabte les previsions són administrar prop de 1.200 dosis diàries. Sobre l’impacte que tindran aquests vaccins en la societat, el ministre va dir que “podem arribar a tenir immunitzat el 47% de la població vacunable”. Quant a l’arribada de més vaccins, Martínez Benazet va optar per la prudència i va manifestar que “informarem a mesura que vagin arribant. No vull posar noves dates”.

Variant de Wuhan i britànica

Andorra no ha tingut, de moment, cap cas positiu de la soca índia del Sars-Cov-2. “En els estudis genòmics que hem portat a terme van oscil·lant entre les variants de Wuhan i la britànica”, va exposar el titular de la cartera de Salut, que va afegir que “només hem tingut un cas de la variant brasilera”. No obstant això, el ministre es va mostrar convençut que “les vacunes estan demostrant que són efectives contra totes les soques, a diferència del que semblava al moment”. Això es deu, segons va afirmar, al fet que “les mutacions que pateix el Sars-Cov-2 són molt petites, a diferència dels canvis que experimenten altres virus com pot ser el de la grip estacional”. De la variant índia va afegir que “hem de pensar que està present des de l’octubre i que és un país que té molta interacció social. L’experiència ens demostra que és molt complicat evitar que una soca surti del territori concret”. Sobre la positivitat dels tests que es fan al país, Martínez Benazet va dir que “només l’1,5% entre tests d’antígens, PCR i TMA tenen resultats positius”, una xifra que s’eleva fins al 5,7% si només es tenen en compte les dues últimes.

El titular de Salut també va parlar sobre la situació epidemiològica actual del país, tot actualitzant les dades sanitàries. Així doncs, en el darrer dia es van diagnosticar 24 nous casos, així que el total de persones que han donat positiu des que va començar la pandèmia de la Covid-19 s’eleva fins a 13.340, mentre que els casos actius se situen en 329. Pel que fa als ciutadans que ja han superat la malaltia, la xifra és de 12.884, mentre que les defuncions es mantenen en 127. La pressió sobre el sistema sanitari es manté a la baixa i ahir hi havia 13 persones ingressades a l’hospital Nostra Senyora de Meritxell, amb només dues a la unitat de cures intensives, i una amb necessitat de ventilació mecànica. Finalment, el sistema educatiu compta amb vuit aules que tenen tots els alumnes aïllats al domicili, mentre que n’hi ha disset que tenen algun tipus de confinament parcial.

FLEXIBILITZEN L'ÚS DE LA MASCARETA ALS SOCIOSANITARIS

La bona evolució que està tenint la pandèmia les darreres setmanes ha portat l’executiu a flexibilitzar determinades situacions als centres sociosanitaris i les cases pairals. La primera mesura que va explicar ahir el ministre de Salut va ser que “les persones que estiguin immunitzades es podran treure la mascareta dins dels centres”, però va puntualitzar que “quan estiguin amb el seu nucli de convivència. Quan siguin reunions més àmplies amb diversos grups, encara caldrà portar-la”. A més a més, es va anunciar que s’acabava la limitació de sortides de les persones que ja estiguessin immunitzades. Per als familiars, caldrà que presentin un test d’antígens de poques hores o una prova TMA o PCR de màxim 48 hores, i el resident caldrà que se sotmeti a un test ràpid en tornar al centre sociosanitari. D’altra banda, el ministre va explicar que a les cases pairals, igual que als establiments de restauració, es permetran taules de fins a sis persones. Quant als bars, el ministre va dir que “som sensibles a les seves demandes”, i va apuntar que la setmana vinent, si la situació al país es manté a la baixa amb una rho a 0,86, es podrien flexibilitzar les actuals restriccions als establiments.

Vacunació aquest matí amb dosis de Pfizer

tracking