L'administració es compromet a pagar en un termini de 30 dies

El Govern introdueix la variant de la sostenibilitat en les licitacions i el preu ja no serà l’única via per a l’adjudicació

L'administració es compromet a pagar en un termini de 30 diesFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La contractació pública patirà un canvi radical respecte al model actual, segons el projecte de llei de contractació pública que va presentar ahir, en roda de premsa, la ministra de Medi Ambient, Sostenibilitat i Agricultura, Sílvia Calvó. “Pensem que el que calia era canviar la llei i no fer una modificació de l’actual, que data de l’any 2000”, va manifestar la ministra, que va assenyalar alguns dels canvis més significatius del nou marc legislatiu.

El més rellevant és en la presentació de les ofertes i la creació d’un tercer sobre. “El que volem és que no es valori únicament la proposta econòmica, sinó que les licitacions tinguin en compte objectius de desenvolupament sostenible”, va dir Calvó. La ministra també va anunciar que “farem públiques les inversions previstes amb antelació per tal que les pimes tinguin temps de preparar-se i presentar-s’hi”.

Quant a l’elaboració del text legal, la titular de Medi Ambient va indicar que “ho hem treballat conjuntament amb agents econòmics com la Cambra, la CEA o l’Acoda i en la mesura que es pugui s’han inclòs les seves demandes”. Una d’elles era la d’escurçar els terminis de pagament i Calvó ja va dir que la voluntat de l’executiu és “pagar a trenta dies”, però que abans caldrà “implementar la digitalització i la factura electrònica”.

Sobre a qui obligarà el nou marc legislatiu de contractació pública, la ministra va dir que “ afectarà totes les administracions públiques, parapúbliques i fundacions que disposin de diner públic”, per tal que “es pugui fer el seguiment de com es gestionen els diners públics en cadascuna de les contractacions”. A més a més, va anunciar la creació d’un portal únic on trobar la informació de les licitacions.

Bona acollida empresarial

Els agents econòmics van rebre positivament, en línies generals, la presentació del projecte de llei de la contractació pública. Per part de la Confederació Empresarial, el director, Iago Andreu, va apuntar que “en general es recullen les demandes que s’han realitzat”. No obstant això, des de la patronal van assenyalar que “el desenvolupament de la llei”, que serà per via reglamentària, cal que “sigui coherent amb el text”, a més a més de demanar “una revisió en profunditat” de la Llei d’ordenació de l’edificació.

En aquest darrer punt va coincidir l’Acoda, que en un comunicat emès hores després de la roda de premsa de Calvó no es va mostrar tan optimista com la CEA. La patronal de la construcció va “agrair” al Govern que s’hagués tingut en compte i que fruit d’aquesta col·laboració “s’ha millorat el text”.

No obstant això, l’Acoda va considerar que el text no era prou ambiciós en determinats aspectes i que tenia “marge de millora”. Així doncs, van apuntar que “estableix disposicions transitòries que permeten una entrada en vigor coordinada amb la signatura del futur acord d’associació, per assegurar la reciprocitat desitjada, malgrat que el projecte de llei no es prou garantista a l’hora d’evitar les baixes temeràries”.

tracking