Finances

La capacitat de finançament internacional d'Andorra era de 507 milions d'euros el 2019

La xifra representa un 18% del PIB del mateix exercici

Marc Galabert i Joan Soler aquest matíSFGA/JAViladot

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La capacitat de finançament internacional d'Andorra el 2019 se situa en 507 milions d'euros, una xifra que representa un 18% del PIB del mateix exercici. Així ho han manifestat el secretari d'Estat de Diversificació Econòmica i Innovació, Marc Galabert, i el director del departament d'Estadística, Joan Soler, els quals han presentat aquest matí en roda de premsa l'estadística de la Balança de Pagaments al país, la qual permet conèixer les relacions econòmiques del Principat amb la resta del món. "El fet de poder disposar de'aquesta estadística ha estat una mostra de cara als inversors internacionals per fer confiança al nostre país i també de cara a les agències de ràting, les quals disposen d'un element més per valorar l'estat de la nostra econòmica", ha exposat Galabert.
Soler ha indicat que dels resultats de l'estudi, se'n desprèn que el compte corrent de la balança de pagaments representa 507,61 milions d'euros. D'aquesta manera, la partida de Béns i Serveis representa el 53%, amb un saldo de 270,48 milions d'euros, mentre que la Renda primària i la Renda secundària representen el 54% i el -7%, respectivament, amb uns saldos de 274,42 milions i de -37,29 milions. Pel que fa al compte financer, aquest equival a 509,2 milions d'euros per a l'any 2019. La inversió directa té un saldo negatiu de 286,12 milions d'euros, el que significa que el país té contrets uns passius envers la resta del món, ja que actualment Andorra és un país captador d'inversió estrangera. El saldo de les inversions en cartera és de 83,75 milions d'euros i el saldo de les altres inversions s'eleva fins a 711,60 milions.
Quant a l'afectació de la crisi econòmica derivada de la pandèmia de la Covid a la balança de pagaments del 2020, Galabert i Soler han assenyalat que es preveu que comporti una disminució dels fluxos d'intercanvi, la qual cosa suposarà una disminució del superàvit que tenia Andorra el 2019. Tanmateix, han apuntat que la capacitat d'elasticitat de cada país serà "clau" per determinar el grau de reducció del superàvit o d'augment del dèficit.
tracking