Justícia
'No' al recurs dels inspectors de Treball per les guàrdies forenses
El TS diu que és més habitual que els metges treballin fora de l’horari laboral
La sala administrativa del Tribunal Superior (TS) ha desestimat el recurs presentat per cinc inspectors de Treball contra la sentència de la Batllia que va desestimar l’acció que van fer el 2018 pel decret del Govern que modificava el Reglament de sistemes de compensació, i va establir una remuneració diferent per a les guàrdies forenses. Al recurs s’havien adherit el Sipaag i el CFPA.
Els inspectors sol·licitaven que es modifiqués el reglament en el sentit d’incorporar al seu article 3 la guàrdia que presten els inspectors i les inspectores de Treball i revisar la seva remuneració seguint els criteris emprats per al càlcul de la guàrdia forense, amb la regularització corresponent.
La sentència apel·lada va desestimar una primera demanda, declarant que tant el decret com la resolució del 2018 eren ajustades a dret i als fins que legitimen l’activitat administrativa.
El TS considera que la discussió es planteja pel fet que tant els agents, inspectors de Treball, com els adherents, funcionaris d’altres col·lectius, consideren que, en l’exercici de les seves funcions, també han d’assegurar una disponibilitat fora de la jornada laboral, en condicions equiparables als metges forenses, de manera que tenen dret a una remuneració equiparable, en tractar-se igualment d’una circumstància laboral estructural.
La sentència admet que és cert que la disponibilitat per guàrdia localitzable és inherent a determinats llocs de treball i no té un caràcter ocasional o limitat en el temps, sinó que deriva de les condicions de la funció, i des d’aquest punt de vista, seria més adient la qualificació com a circumstància estructural. Ara bé, matisen, el litigi no versa sobre qüestions conceptuals o terminològiques, sinó sobre els efectes jurídics que provoca la creació de l’anomenada guàrdia forense. En conseqüència, la mera categorització com a circumstància no estructural, que per altra banda no s’ha modificat en relació amb el reglament anterior, no pot comportar la nul·litat de la disposició ara impugnada.
En aquest cas, afegeixen, s’ha d’examinar si la creació de la “guàrdia forense” vulnera els principis d’igualtat i no discriminació que invoquen els demandants.
Després d’estudiar-ho, la sala conclou que el Govern ha pogut establir legítimament un règim específic respecte de la disponibilitat dels metges forenses, amb la modificació correlativa del seu règim retributiu. La disponibilitat fora de la jornada laboral pot ser més o menys onerosa, segons la freqüència amb què es veu interromput el període de descans, i en aquest cas consta que la prestació de serveis per part dels metges forenses fora de l’horari de treball és més habitual que la que afecta els agents. En conseqüència, es “descarta l’existència d’una vulneració dels principis d’igualtat i no discriminació”.