remodelació del govern

La majoria considera l'arribada de Marín un aval a la coalició

Tant el PS com terceravia consideren que els moviments fets per Espot no serviran per assolir els objetius que s’ha marcat l’executiu

La majoria considera l'arribada de Marín un aval a la coalicióFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El futur de la coalició de Govern no està en entredit. Els diferents partits que la integren van tancar files ahir al voltant de la reestructuració que va anunciar el cap de Govern. D’una banda, el president del grup parlamentari de DA, Carles Enseñat, va afirmar que “l’arribada de Trini Marín al Govern es pot veure com un aval a la coalició amb Liberals i que aquest pacte funciona”. Enseñat va recordar que “a Escaldes hi havia dubtes d’aquesta fórmula”, una situació que per al líder taronja quedaria tancada. Enseñat, a més, va refermar el compromís de l’executiu i de la majoria per tirar endavant l’H23.

En una línia similar es va manifestar el president del grup liberal, Ferran Costa, que va afirmar que “la qüestió de les quotes és quelcom que en parlen més els mitjans de comunicació que nosaltres”, i va apuntar que “hem demostrat que treballem de manera cohesionada, sense necessitat d’aquestes quotes”. No obstant això, sobre la presència liberal a l’executiu, el dirigent va comentar que “estem molt ben representats amb tres ministres, que ocupen carteres de molta responsabilitat i importància”. Els dos consellers generals van fer aquestes declaracions ahir.

Per la seva part, el portaveu del Govern i ministre de Finances, Eric Jover, va recordar que la remodelació de l’executiu era “una decisió personalíssima del cap de Govern”.

El ministre va tenir unes paraules d’afecte cap a Verònica Canals, a qui va qualificar de “bona ministra”, i va recordar les dificultats de la cartera de Turisme a causa de la pandèmia. Sobre Marín, va dir que “com a escaldenc la conec bé. És un bon fitxatge”, i va ressaltar la seva experiència al capdavant del comú. Jover va dir, a la sortida de la vacunació, que “per als següents nivells intentarem fer el mínim de canvis possibles, com va dir el cap de Govern”.

Dubtes a l’oposició

Els dos partits de la minoria, el PS i terceravia, van mostrar certs dubtes pel que fa als canvis proposats per Espot. Per part socialdemòcrata, la presidenta del partit i consellera general, Susanna Vela, va dir que “és una reestructuració que no ajuda a afrontar els reptes que té el país al davant”.

Especialment crítica va ser amb referència a la permuta de la ministra de Funció Pública, Judith Pallarés, ja que “s’està enmig de l’elaboració de la llei de la Funció Pública”.

Un altre dels punts que no van fer el pes a Vela va ser el moviment de la cartera d’Habitatge, que marxa amb el ministre Víctor Filloy des d’Afers Socials, per instal·lar-se a Ordenament Territorial. “La unió d’Habitatge i Ordenament és forçada, i no podem tractar l’Habitatge des del Territori”, va dir la consellera general del PS, que va afegir que “pot ser s’hauria de valorar que Habitatge tingués un ministeri propi, o almenys un departament o secretaria d’Estat que se n’ocupés especialment”.

Per cloure, Vela va lamentar també la dissolució de la secretaria d’Estat d’Igualtat i Participació Ciutadana. “Estem enmig de la tramitació del projecte de llei efectiva d’igualtat entre homes i dones i aquests canvis no són una bona notícia”. A més a més, la presidenta del PS va afegir que “ara la secretaria d’Estat queda diluïda en un ministeri com Afers Socials, que ja té per si sol una càrrega important de feina”.

Finalment, el president del grup de terceravia, Josep Pintat, va apuntar que “el cap de Govern va tenir l’oportunitat d’informar dels canvis el Consell General i no ho va fer”. Pintat va destacar l’experiència de Marín en l’àmbit comunal, però va dubtar de la utilitat dels canvis. El seu company de bancada Joan Carles Camp va afegir que “aquestes modificacions a l’executiu sembla que estiguin fetes per acontentar determinats sectors polítics”.

Trini Marín, excònsol d'Escaldes-Engordany i futura ministra d'administracions públiques

L'HERÈNCIA DE TONI MARTÍ

Trini Marín jurarà al juliol com a nova ministra d’Administracions Públiques i Participació Ciutadana, culminant d’aquesta manera una carrera política que, fins a la data, havia anat sempre lligada a l’excap de Govern Toni Martí. El 2004 Marín va entrar en política per fer de consellera d’Afers Socials del comú d’Escaldes-Engordany, del qual Martí n’era el cònsol major. I després que el polític escaldenc fes el salt i arrasés a les eleccions generals del 2011, Marín va ser l’escollida per liderar el partit de DA a les comunals d’Escaldes, on va guanyar i va exercir el consolat durant dos mandats. Un dels moments més polèmics que va viure en política va ser per la successió, ja que es va alinear amb Martí al comitè parroquial de DA a Escaldes, i van evitar que hi hagués una coalició amb Liberals, un fet que s’apunta com a clau per a la derrota comunal.

tracking