Els hotels reobren i comencen a treure personal dels ERTO

La relaxació de les mesures als països veïns permet al sector començar a treure gent dels ERTO

Els hotels reobren i comencen a treure personal dels ERTOFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El sector hoteler comença a veure una mica de llum al final del túnel. Després de mesos molt complicats a causa de les restriccions de mobilitat arreu per intentar aturar la propagació de la pandèmia, l’estabilitat de les dades sanitàries gràcies a la vacunació massiva que estan fent els països de l’entorn fa preveure que aquest estiu puguin millorar les xifres d’ocupació de l’any passat. El director de la Unió Hotelera (UHA), Jordi Pujol, va afirmar que, malgrat que fer previsions en aquests temps és “molt complicat”, “a poc a poc alguns establiments estan tornant a obrir portes”. En alguns casos, segons va comentar, ho comencen a fer els caps de setmana i, en d’altres, tota la setmana. “Això implica que els hotels s’hagin de començar a preparar i treure personal dels ERTO de forma permanent o parcial perquè no pots obrir d’un dia per l’altre sense ningú”, explicava Pujol.

Segons les sensacions que té ara el sector, s’espera que la xifra d’hotels que hi haurà oberts a l’estiu serà similar a la de l’any passat, és a dir, entre un 75 i un 80% dels establiments estaran disponibles, cosa que més o menys representa una seixantena de negocis del país. Segons Pujol, el que podria millorar enguany respecte a l’estiu passat són les xifres d’ocupació. “Aquest any tindrem els concerts de l’Andorra Mountain Music, el Tour de França... i a més la gent té moltes ganes de sortir, portem molts mesos tancats”, va argumentar el director de l’UHA. Cal recordar que tot i que l’estiu passat hi va haver turisme, es van anul·lar tots els esdeveniments previstos per por a un repunt dels casos.

En tot cas, aquest estiu el sector espera que la relaxació de les mesures es comenci notar a finals d’aquest mes i principis de juny i està a ple rendiment la setmana de Sant Joan.

Parròquies centrals

Com és d’esperar, el major moviment l’estan tenint els establiments de les parròquies centrals. Segons va concretar Pujol, actualment l’entitat té comptabilitzats una vintena d’hotels oberts, amb la previsió que el cap de setmana vinent ja obri portes algun altre establiment. La majoria se situen a Andorra la Vella i Escaldes-Engordany i la previsió és que en les properes setmanes les obertures també es duguin a terme en negocis d’aquestes dues localitats.

En concret, el sector augura que les parròquies centrals tindran gairebé el 100% d’establiments oberts a l’estiu. A la resta de parròquies, en canvi, encara trigaran una mica més a fer el pas a l’espera de l’arribada, en molts casos, del turisme francès. El país gal ja ha començat el pla de desconfinament i s’espera que a mitjans de juny l’obertura tingui un efecte sobre els establiments hotelers d’Encamp. Així, en el cas de Sant Julià i Encamp, les previsions són d’una obertura del cinquanta per cent dels hotels. Pel que fa a la Massana i Ordino, segons la Unió Hotelera, començaran a obrir amb l’inici de les activitats d’estiu a Vallnord. Segons Pujol, Canillo també serà una de les parròquies en què el sector encara trigarà unes setmanes a reactivar-se.

EL SECTOR VOL UN PLA B PER SI LA PANDÈMIA EMPITJORA A LA TARDOR

Malgrat que les previsions per a l’estiu són bones tenint en compte la situació que s’està vivint, el sector vol tenir un pla B preparat per si la pandèmia empitjora de cara a la tardor. Segons va indicar el director de la Unió Hotelera (UHA), Jordi Pujol, els mesos d’octubre i novembre són habitualment fluixos a Andorra. “Són mesos de poca feina que normalment cobrim amb grups internacionals però ara per ara no tenim cap reserva i no sabem com evolucionarà la pandèmia”, va comentar Pujol. Segons el director de l’UHA, l’objectiu del sector ara és “treballar tot el que puguem aquest estiu”. En aquest sentit, va afirmar que “no hem demanat res a Govern oficialment però sí que és cert que volem tenir un pla B per si les coses es torcen”. Pujol va argumentar que el que volen els responsables del sector hoteler, un dels més tocats per la crisi que ha generat la Covid-19, és començar a parlar amb l’executiu de la situació amb què es poden trobar a partir de l’octubre si els casos tornessin a repuntar. “El que no volem és que, esperem que no passi, la situació empitjori i aleshores no tinguem res pensat per ajudar el sector quan ara podem preveure amb temps diferents escenaris sense demanar res”, va concloure Pujol.

tracking