projecte de llei

La contractació electrònica serà una realitat a l'administració el juny del 2022

La llei incorpora fórmules per potenciar la col·laboració publicoprivada en les concessions

La contractació electrònica serà una realitat a l'administració el juny del 2022Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El projecte de llei de contractació pública que ha elaborat el Govern i que encara resta pendent del treball parlamentari inclou canvis importants respecte a la normativa actual. Entre d’altres qüestions de pes, el text incorpora l’obligatorietat per calendari que les administracions públiques implementin la contractació electrònica. En concret, la llei marca, a través d’una disposició transitòria, que el canvi ha d’estar enllestit en un termini màxim de sis mesos a comptar de l’entrada en vigor de la Llei, que es preveu per a l’1 de gener de l’any vinent. Dit d’una altra manera, els contractes electrònics han de ser una realitat el juny del 2022 per a l’Administració General. En el cas dels comuns, el termini s’allarga i tindran un any des de l’entrada en vigor de la llei per adaptar-se a la normativa.

L’objectiu de la mesura incorporada al text legislatiu liderat per la ministra Sílvia Calvó és “modernitzar la contractació pública al Principat”, segons s’explica en l’exposició de motius de la llei. A més, “ha de permetre millorar l’eficàcia i la rapidesa del procediment i alhora és una aposta per la sostenibilitat”. “Ho fa de manera ràpida i alhora progressiva, per permetre tant als poders adjudicadors com als contractants adaptar-se a aquest nou sistema i garantir-ne plenament la seguretat”, s’afegeix.

Una altra de les novetats associades a la contractació i la factura electrònica és que serà a partir de la seva implementació que l’Administració també es compromet a pagar en un termini de 30 dies i no de 60 com passa actualment.

Més enllà de l’economia

Un dels objectius principals de la nova llei és que l’econòmic no sigui l’únic aspecte que es tingui en compte amb les contractacions públiques. S’afegeixen elements que també tindran pes a l’hora de prendre una decisió com ara la sostenibilitat o la igualtat. Segons el text, “el fet d’establir com a criteri d’adjudicació la relació qualitat-preu permet reforçar un model de contractació pública sostenible i incloure els operadors econòmics en la consecució d’aquest objectiu”. A més, també es vol donar més pes a les microempreses i a les petites i mitjanes empreses del país tenint en compte les característiques del teixit empresarial andorrà. En aquest sentit, la llei afavoreix la divisió en lots dels contractes i les UTE, incloses també les transfrontereres.

El projecte de llei incorpora un altre punt a destacar com és la voluntat del sector públic d’impulsar fórmules de col·laboració publicoprivada. D’aquesta manera, la concessió es configura com un “mecanisme de col·laboració publicoprivada en què el concessionari assumeix el risc i ventura però queda protegit davant de les circumstàncies excepcionals i imprevistes i se li garanteix l’equilibri econòmic i la rendibilitat i el retorn de les inversions, les inicials i les dutes a terme durant la durada de la concessió”.

Amb el mateix objectiu, s’actualitzen els procediments d’adjudicació i se n’incorporen de nous que “fan possible que hi hagi més col·laboració entre els poders adjudicadors i els operadors econòmics”. Els contractes d’entitats que no són administracions públiques però formen part del sector públic també es regiran parcialment per aquesta llei.

Canvis

1 L'any vinent

Contractació electrònica

El projecte de llei calendaritza el termini màxim per incorporar la contractació electrònica a les administracions. Per a l’Administració General, haurà d’estar vigent el juny de l’any vinent; per als comuns, a finals del 2022.

2 Termini

Pagament de les factures a 30 dies

Un cop implementada la contractació i la factura electrònica, l’administració pública pren el compromís de pagar en un termini de 30 dies. Així s’inclou també en el nou text legislatiu liderat per Sílvia Calvó.

3 Altres elements

Criteris de sostenibilitat

La nova llei incorpora més elements que no pas el purament econòmic a l’hora de contractar un tercer. Així, s’incorporen qüestions com la sostenibilitat o la igualtat com a criteris per a les adjudicacions.

4 Nous mecanismes

Més col·laboració publicoprivada

Una altra de les novetats de la llei de contractació pública és que s’aposta per la col·laboració publicoprivada. El text legislatiu impulsa noves fórmules de concessió per tal de permetre aquesta col·laboració.

tracking