Remoure terra i cel
Càritas Sant Julià de Lòria reactiva l’Hort Solidari, un projecte iniciat la primavera de l’any passat que uneix els esforços de pagesos i vivers de la parròquia per abastir el rebost de l’ONG de verdures fresques.
Abans que comencés la pandèmia Càritas Sant Julià de Lòria solia omplir el Rebost Solidari amb la campanya de donació d’aliments de Nadal i les aportacions puntuals dels voluntaris. Tot va canviar, però, quan el Govern va decretar les primeres mesures restrictives per frenar els contagis de Covid.
Pepe Chisvert, mossèn de Sant Julià de Lòria i responsable de l’ONG, recorda que, en els moments més durs per a l’economia del país, el Rebost Solidari no donava l’abast. Per resoldre l’escassetat de productes de primera necessitat per a les famílies en dificultats de la parròquia, Chisvert va haver de remoure terra i cel. “Vaig fer el que s’ha de fer en aquestes situacions: agafar el telèfon i trucar un per un a tots els contactes de l’agenda”, explica. Qualsevol ajuda, per modesta i aparentment insignificant que fos, era benvinguda.
D’aquesta urgència va néixer la primavera de l’any passat l’Hort Solidari. La iniciativa, impulsada pel comú i que va rebre el suport d'entitats com Càritas, posa en contacte pagesos de la parròquia amb empreses de jardineria. A canvi que els vivers els cedeixin planters gratuïtament, els agricultors es comprometen a portar una part de la collita d’hortalisses al Rebost Solidari. Enguany el projecte s’ha repetit. L’any passat va donar menjar a una cinquantena de llars de la parròquia.
Un dels aspectes més interessants de l’Hort Solidari, segons Chisvert, és que no només beneficia les famílies que necessiten l’ajuda de Càritas, sinó també la trentena de pagesos que hi han participat, la majoria dels quals són jubilats. “Sentir que col·labores amb el teu temps i esforç en una causa solidària és un bé de Déu”, afirma Chisvert. Un dels agricultors que ha participat en les dues edicions del projecte, Antoni Servat, explica que hi va voler donar un cop de mà des del començament: “Sempre que em sobra alguna cosa a l’hort la dono perquè s’aprofiti i no es faci malbé.”
Tot i que el pitjor de la pandèmia sembla que ja ha passat, Chisvert alerta que la situació econòmica de moltes famílies de la parròquia és complicada.