Els beneficiaris de les ajudes per precarietat energètica augmenten

Els beneficiaris de les ajudes per fer front a la despesa de consum energètic s’incrementen un 20%

Els beneficiaris de les ajudes per precarietat energètica augmentenFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La crisi propiciada per la pandèmia ha provocat un increment dels beneficiaris de la campanya de precarietat energètica. Així consta en l’informe realitzat per Govern relatiu a l’estudi per adaptar les tarifes de FEDA i Andorra Telecom que el Consell General li va encarregar a iniciativa del PS i que havia d’estar llest el juny de l’any passat. En concret, l’informe reflecteix que el mes passat es beneficiaven de la campanya un total de 103 famílies, la qual cosa suposa un increment d’un 20% respecte a la campanya del 2019-2020 (de novembre a abril). Reben aquesta ajuda les persones que no poden pagar el servei i que degut a una climatologia adversa veuen com el seu consum s’incrementa i no hi poden fer front.

El mateix informe també mostra que la pandèmia va provocar un increment mensual del 57% de les prestacions d’Afers Socials durant el 2020, passant de gestionar mensualment una mitjana de 4.171 ajudes l’any 2019 a una mitjana mensual de 6.542 l’any passat. En el document s’exposa que l’esclat de la pandèmia ha provocat que els recursos humans d’Afers Socials s’hagin vist “desbordats”. A més, s’explica que es va haver de destinar més recursos i prestacions per donar resposta a les necessitats derivades de la crisi de la Covid. En concret, es van ampliar a prestacions per desocupació involuntària, per habitatge de lloguer, el permís retribuït per atenció a menors de 14 anys o persones amb discapacitat, amb permís retribuït per aïllament o ajuts a petits propietaris. No s’inclouen, en el recompte, les ajudes als temporers.

Convenis signats

L’informe fa referència als convenis signats entre el Govern i Andorra Telecom i FEDA per oferir una tarifa reduïda a les persones amb dificultats econòmiques. En els dos casos, però, la reducció va lligada a ser beneficiari d’una ajuda social per part de l’executiu. Segons el PS, però, la moció, que es va demanar el novembre de l’any passat i que també va rebre el suport dels grups de la majoria, buscava la creació de paquets més econòmics que no suposessin cap “estigma social” i per tant desvinculats de les ajudes d’Afers Socials. A tall d’exemple, el que es demanava era estudiar la creació de paquets familiars, per a joves o persones jubilades, que fossin més assequibles i s’adaptessin a les realitats de cada cas. Després de la insistència del PS perquè es realitzés correctament l’estudi que s’havia encomanat, el Govern va respondre de nou el mes passat amb els dos convenis signats i un informe relatiu als preus de les dues companyies. Els socialdemòcrates, però, insisteixen que aquesta no era la raó de la moció.

En el cas de l’acord amb Andorra Telecom, es va arribar a la conclusió que calia aplicar un descompte extra a la ja existent tarifa social i ampliar-ne l’oferta d’internet.

Finalment es va acordar aplicar un descompte del 15% sobre els preus vigents a les persones beneficiàries d’una prestació econòmica del ministeri. Els descomptes s’apliquen a la quota mensual d’accés a la fibra òptica, que inclou l’abonament al servei de telefonia fixa i 3.000 minuts de trucades a destí nacional fix. Addicionalment també s’aplica a les opcions de forfet de 300 minuts de trucades nacionals a mòbils, al de 100 minuts de trucades internacionals a fixos i a l’accés a internet de 300 Mbps, així com la tarifa S de telefonia mòbil. Segons l’informe, fins al 31 de març s’havien beneficiat de l’acord un total de 1.111 clients d’Andorra Telecom.

En el cas de FEDA, es va constatar que ja existia una tarifa per a les persones amb dificultats econòmiques però que no tenia demanda. Es tracta de la tarifa bonificada, que eximeix a les persones beneficiàries de prestacions econòmiques d’afers socials el pagament del terme de potència contractat fins a 8,8kW. Segons els càlculs de la companyia elèctrica i de Govern, aquest descompte pot representar un estalvi aproximat del 26% de la factura mensual per al client mitjà de FEDA.

El conveni signat el novembre del 2020 es va fer per facilitar que els clients poguessin adherir-se a aquesta tarifa. Així i tot, s’ha acordat fer una campanya de publicitat amb la finalitat de donar a conèixer la tarifa bonificada i ampliar el nombre de beneficiaris, ja que fins ara el nombre de clients acollits a aquesta modalitat no s’ha incrementat. De moment ja s’han enviat cartes personalitzades a les persones que poden ser possibles beneficiàries de la tarifa i també s’ha parlat amb Mútua Elèctrica de Sant Julià, Nord Andorrà i Serveis comunals d’Encamp per fer extensiva l’ajuda a totes les parròquies.

COMPARATIVA AMB ELS PAÏSOS VEÏNS

L’informe realitzat per Andorra Telecom previ a signar el conveni amb el Govern apunta que la companyia té una tarifa d’accés bàsica que inclou xarxa de fibra òtica per 16 euros al mes i la línia de telefonia fixa amb 3.000 minuts a destins fixos nacionals i un accés a internet d’1 Mbps amb 7 GB de consum de tràfic inclòs. El 10% dels clients utilitzen aquesta tarifa. Segons argumentava Andorra Telecom, els preus són competitius en comparació amb els països veïns. A tall d’exemple, afirma que els preus que es poden trobar a Espanya no baixen dels 29,99 euros amb impostos inclosos amb l’operador MásMóvil amb fibra òtica i trucades il·limitades a nacionals fixos, i 100 Mbps de velocitat a internet. Amb la resta d’operadors, asseguren que les tarifes pugen i es troben entre els 31 euros i els 38 euros amb velocitats per internet més altes. Amb els operadors francesos apunten que passa el mateix i no es troben preus d’accés a internet amb fibra òtica per sota dels 38 euros, ja que molts d’ells incorporen la TV.

tracking