justícia
El nou Codi de procediment penal vol afavorir la reinserció
El text denuncia que l’actual sistema es basa en el càstig i no en la reinserció
Les bases del nou Codi de procediment penal busca “humanitzar” les condemnes de presó. Segons figura a l’esborrany del text, al qual ha tingut accés el Diari, la voluntat de la nova legislació és allunyar-se de la idea del càstig i regular l’execució partint de la concepció de la pena com un mecanisme per assolir la reinserció del reu. Així doncs, el nou document denuncia que l’actual sistema es basa en orientacions massa antigues i que no són coherents amb els models penitenciaris més avançats, els quals s’enfoquen a la reinserció del condemnat en un entorn el mínim de semblant possible a una presó tradicional.
El text també considera que serà necessari fomentar una especialització dels organismes penitenciaris que s’encarreguin del seguiment de l’evolució del pres, posant de manifest que s’haurà de produir sota la supervisió dels jutges que el sentenciïn o d’aquells que en un futur assumeixin de manera exclusiva aquesta tasca.
Potenciar l’arrest domiciliari
L’esborrany del Codi, tal com va avançar aquest rotatiu, també preveu la reducció a la mínima expressió de la presó provisional. D’aquesta manera, el text exposa que com a mesura cautelar s’establirà com a prioritat preferent la modalitat de l’arrest domiciliari en aquells casos en què el batlle consideri que s’ha produït una situació que requereix transitorietat al centre penitenciari. Tanmateix, apunta que només es podrà decretar si existeix un risc imminent de fuga, d’alteració de proves o de reiteració delictiva.
Quant a la casuística de les persones no residents i que no disposen d’un domicili a Andorra, les bases del Codi consideren que l’arrest s’hauria de realitzar en un centre penitenciari obert, sempre amb control telemàtic. I indica que el període màxim que un sospitós podrà estar privat de llibertat durant la investigació del cas serà d’un any, tot i que una vegada començada la vista, l’òrgan jurisdiccional sentenciador podrà decidir l’extensió de la privació de fins a un any addicional. A més, també assevera que les sentències absolutòries no podran ser recurribles en la part punitiva.