Un 40% de la població té afectada la salut mental

El Govern ha creat un nou programa psicològic subvencionat al 65% per cobrir les necessitats derivades de la pandèmia

Un 40% de la població té afectada la salut mentalFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Govern va anunciar ahir que posarà a disposició de la ciutadania un nou servei d’atenció psicològica en el marc de la Covid-19. Es tracta d’un programa destinat a qualsevol persona major de sis anys que hagi patit la Covid-19, hagi patit un procés de dol relacionat amb la Covid-19 o que s’hagi vist greument afectada per la pandèmia.

De fet, s’ha demostrat que la població en general ha patit els efectes negatius del confinament pel que fa a la salut mental.

Concretament, s’ha constatat a través d’una enquesta realitzada pel Col·legi de Psicòlegs (Copsia) que un 40% de les persones han tingut pensaments negatius i persistents sobre el seu futur. En aquest sentit hi ha hagut alguns col·lectius que s’han vist més afectats que d’altres. “No tenim dades quantitatives però s’ha constatat que hi ha alumnes que no havien passat mai pel servei de psicologia i ara ho estan fent. Hi ha més ràbia, més pors, estan més sensibles”, va explicar ahir la ministra d’Educació, Ester Vilarrubla, durant la compareixença per presentar el nou programa. “Els adolescents necessiten una vida social més activa i la pandèmia els pot haver generat situacions més estressants o d’angoixa”, va afegir, a més de comentar que durant els últims mesos s’ha prestat molta atenció al benestar psicològic dels alumnes des dels centres educatius. “Tot i això, hi ha hagut alumnes que han patit efectes psicològics”, va assegurar.

Per altra banda, l’encara ministre d’Afers Socials, Víctor Filloy, va comentar que “des d’Afers Socials s’han detectat diverses situacions de risc. La gent gran també ha patit situacions de molt d’estrès per moltes circumstàncies, però sobretot per l’aïllament”.

Vuit sessions d’ajuda

“El programa durarà el temps que marqui el terapeuta segons el seu criteri clínic. I la freqüència i el contingut l’establirà el psicòleg”, va explicar la secretària d’Estat de Salut, Helena Mas. Tot i això, el marc general serà de vuit sessions: una d’avaluació inicial –que inclou psicometria–, sis d’intervenció i una d’avaluació final. “ Si es necessitessin més sessions, es podria fer una derivació”, va detallar Mas. Així doncs, el programa preveu poder donar cobertura a unes 800 persones.

La inscripció al programa es podrà dur a terme a principi de la setmana vinent a través de tres vies: a través d’un psicopedagog de l’escola, d’un treballador social de primària o del metge referent. El servei, que té un pressupost de 225.000 euros, estarà subvencionat un 65% pel Govern i costarà 12,60 euros per sessió. Tot i això, existirà una ajuda a través dels serveis socials per cobrir la part que no puguin assumir els usuaris que ho necessitin.

Conveni amb el Copsia

El Col·legi de Psicòlegs ha estat estretament vinculat al desenvolupament d’aquest programa. “Hem treballat junts i s’han esmenat aspectes del conveni per tal que es pogués ajustar tant al que consideren els col·legiats com al que considera el Govern”, va anunciar la secretària d’Estat de Salut, a més a més d’afegir que s’han mantingut converses constantment que han acabat donat peu al conveni final. Així doncs, els convenis amb els professionals es formalitzaran durant aquesta setmana. “Ens consta que hi ha un gran volum de psicòlegs que hi estan interessats”, va detallar Mas.

Les persones que tinguin la necessitat d’inscriure’s en aquest programa i ja estiguin duent a terme un seguiment psicològic des de l’inici de la pandèmia hauran d’acudir una altra vegada al metge referent perquè els derivi de nou al psicòleg. Per a aquests casos, doncs, no seria necessari dur a terme la sessió inicial. “Una cosa que ens ha semblat molt important és que el metge referent formi part d’aquest programa perquè és la porta d’entrada al sistema”, va assegurar Mas.

EL PROGRAMA

El Col·legi de Psicòlegs apunta que un 40% de les persones han tingut pensaments negatius i persistents sobre el seu futur durant el confinament.

El Govern veu necessari donar una resposta a les necessitats psicològiques de la població derivades de la Covid-19 a través d’un programa específic d’atenció psicològica.

S’hi podran acollir persones que hagin patit la Covid-19, un procés de dol relacionat amb la Covid-19 o que s’hagin vist greument afectades per les mesures derivades de la Covid-19.

El programa constarà de vuit sessions. Una d’avaluació inicial que inclourà psicometria, sis sessions d’intervenció i una altra d’avaluació final.

El pressupost del servei és de 225.000 euros i podrà donar resposta a unes 800 persones. Les sessions tindran un cost de 36 euros però l’usuari pagarà directament 12,60 euros per sessió.

La inscripció es podrà dur a terme a principi de la setmana vinent a través d’un psicopedagog de l’escola, d’un treballador social de primària o a través del metge referent.

Els usuaris que no puguin assumir el cost de les sessions rebran una ajuda a través dels serveis socials.

tracking