Internacional

Espanya s'oposa a la gratuïtat de les PCR del passaport Covid

Espanya s'oposa a la gratuïtat de les PCR del passaport Covid

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Espanya rebutja que les proves PCR per als viatgers no vacunats contra el coronavirus que s’hauran de fer aquest estiu per poder desplaçar-se amb el certificat Covid europeu per la resta de la Unió Europea siguin gratuïtes, una condició que exigeix el Parlament europeu per donar suport a la iniciativa. D’aquesta manera, l’Estat espanyol se suma a altres països de la Unió Europea que també s’oposen que aquestes proves siguin gratuïtes.

“No podem imposar un preu de test a la Unió Europea, és un mercat lliure, però podem intentar veure si hi ha possibilitats que les proves siguin més barates”, va manifestar la secretària d’Estat portuguesa per a la UE, Ana Paula Zacarias, al final d’una reunió a Brussel·les del consell de ministres d’Assumptes Generals de la Unió Europea. Cal recordar que actualment la presidència de torn de la comunitat recau precisament en Portugal.

Aquest és un dels principals esculls que compliquen la negociació entre el Consell i l’Eurocambra per tractar de tancar un acord a temps perquè l’anomenat Certificat Verd Europeu pugui començar a utilitzar-se ja a la fi de juny, amb l’objectiu de reactivar el turisme malgrat la pandèmia. El certificat, que la Comissió Europea recalca que no ha de ser entès com un passaport sinó com un document amb informació mèdica, serà gratuït i oferirà informació en diversos idiomes sobre la situació del titular respecte al coronavirus, com si ha estat vacunat, si té anticossos o si compta amb una PCR negativa recent. Els eurodiputats reivindiquen la gratuïtat per a les PCR vinculades al certificat perquè consideren que en cas contrari es crearia una situació de discriminació amb els europeus que podran viatjar amb el certificat gràcies que han estat vacunats, ja que la vacunació no implica despeses per a la persona. Per contra, els 27 consideren que fixar preus és una competència nacional i no es pot fer amb un reglament comunitari.

tracking