diari tv
Calvó nega que la llei obligui a repercutir la taxa
La ministra sosté que es pot ‘jugar’ amb el marge de benefici del sector sense afectar la competitivitat dels carburants
La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, va desmentir ahir que la Llei d’impostos especials obligui a repercutir la taxa verda en el client, tal com va denunciar el president de l’Associació d’Importadors i Distribuïdors de Carburants d’Andorra (Asidca), David Porqueres, durant el debat que van mantenir ambdós al programa L’última paraula a la televisió del Diari. Calvó va assegurar que l’única obligació que tindrà el sector és reflectir en els comptadors de l’estació el preu final del combustible amb el nou impost inclòs sense que l’import difereixi respecte al moment de pagar a caixa. La ministra va defensar que la responsabilitat de repercutir la taxa en el consumidor dependrà del marge de benefici que estiguin disposats a reduir els carburants “sense que això suposi una pèrdua de competitivitat per al sector”. “Si volen repercutir la taxa en el ciutadà han d’explicar que el preu de venda de la gasolina s’incrementarà entre un 2% i un 3%”, va afirmar.
“Si entra a valorar si ho podem assumir mai ens podrem posar d’acord”, va respondre Porqueres, que va expressar les seves discrepàncies sobre la pèrdua de la competitivitat adduint el diferencial existent amb els països veïns. Actualment, aquest marge representa un diferencial d’entre 20 i 30 cèntims amb les gasolineres tradicionals de Catalunya i l’Arieja i prop de tres cèntims amb les estacions low cost. “Per què creu que el turista francès puja amb més ganes a comprar el carburant al Pas de la Casa que el turista espanyol a Sant Julià? Tenim un turista que ve a comprar pel diferencial de preus i si hem d’apujar els preus perdrem competitivitat”, va exclamar el president de l’Asidca. “No podem esdevenir més cars o l’Àrea de Guissona es convertirà en l’estació de servei dels andorrans”, va afegir. Al seu torn, la titular de Medi Ambient va rebatre el representant dels carburants manifestant que el turista que es desplaça a Andorra “ve per l’experiència del país”. “Ni que hi hagi un cèntim de diferència el turista omplirà el seu cotxe de combustible perquè ja haurà gastat almenys la meitat del diposit”, va replicar.
El calendari i les finalitats
Un altre dels punts de desacord que es van evidenciar al debat és el calendari d’implementació de la taxa verda. “Estem vivint una crisi sense precedents i hem acabat el 2020 amb una caiguda de la facturació del 30% respecte al 2019. Que en aquest context se’ns plantegi una taxa pensem que no toca”, va declarar Porqueres. Per la seva banda, la ministra va destacar que ja han plantejat una gradualitat en el gasoil de locomoció i calefacció, però va demanar una major concreció en els terminis. “Si cada vegada que parlem de calendari diuen que no toca al final és un missatge que no volen la taxa”, va esgrimir.
Un altre dels ítems més recurrents que van aparèixer en el debat és la finalitat d’aquesta taxa. Si bé és cert que ambdós van compartir la necessitat de combatre el canvi climàtic, les receptes van ser el focus de la discòrdia. “El bus gratuït és una decisió política i es pot finançar amb els impostos especials”, va dir Porqueres, mentre que Calvó va incidir que la recaptació provinent dels impostos especials “van a la caixa de l’Estat i la taxa verda alimentarà projectes de transició energètica”.
LA DISCUSIÓ ES TRASLLADA AL PLATÓ
Quasi amb total probabilitat l’enfrontament públic que manté el sector dels carburants amb el Govern per la implementació de la taxa verda sigui a dia d’avui un dels debats en els quals salten més espurnes entre les dues parts concernides. I el debat a plató no va ser una excepció. La ministra Calvó va arromangar-se per mostrar un to conciliador però no va dubtar a baixar al fang per confrontar una caòtica guerra de dades amb el màxim representant de l’Asidca, extremament incisiu en les seves intervencions i defensant amb ungles i dents els seus posicionaments. “Em sobta molt que un polític vulgui fer els comptes de resultats de casa meva”, va repetir en reiterades ocasions a la ministra. En canvi, sobre les actuacions de recollida de signatures va afluixar un parell de marxes però sense deixar de perdre el punch amb el Govern. “Si hi ha algú en una estació de servei que hagi pogut donar una informació incorrecta, el que no es pot fer és acusar tot el sector que està mentint”, va dir amb referència al ministre portaveu, Eric Jover. També per al·lusions, Calvó va sortir al pas d’algunes acusacions subratllant que “el que no poden dir és que el Govern no ha estudiat la competitivitat del sector”. “No teniu el monopoli del medi ambient”, va exclamar Porqueres, que no va desaprofitar la presència de les càmeres per monopolitzar, per moments, la possessió de la paraula. Tot i que reiteradament ambdós van expressar la voluntat de “no confondre els ciutadans”, l’expressió va reflectir més una declaració d’intencions que no pas una conseqüència del debat, embrancat en un ball de xifres. De fet, les enrocades posicions van continuar més enllà de la finalització del programa, fins arribar al punt que la discussió va prosseguir a l’ascensor de l’edifici.