reportatge

Un braç per al Beknur

La història de superació de David Aguilar ha traspassat fronteres. El jove andorrà rep moltes peticions de pròtesis de LEGO com la que es va fer per al braç que no ha pogut acceptar, fins que ha arribat la d’un nen de vuit anys amb les extremitats sense desenvolupar.

Un braç per al Beknur

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Un nen nascut a Kazakhstan i resident a Estrasburg ha impactat David Aguilar, el jove andorrà conegut com Hand Solo. La mare de l’infant i ell mateix van conèixer la història del David “buscant per YouTube” i van contactar amb ell via Instagram per demanar-li una pròtesi per tenir més mobilitat en els braços que no té desenvolupats. Era una més de les “moltes demandes de pròtesis” que està tenint per la repercussió mundial de la seva història de superació, comenta Ferran Aguilar, pare del creador, mentre ell està concentrat en els exàmens de final de curs de tercer de bioenginyeria. Habitualment “ha hagut de dir que no perquè des de la distància és molt difícil fer-ho per les mides”, però aquesta vegada la situació de l’infant “va commoure” el David i tota la seva família en les converses telemàtiques que han mantingut, assegura el progenitor.

El David va veure “la situació complicada del nen perquè no té braços i només pot aixecar un pes de 500 grams” que impedia que els metges li fessin una pròtesi. Una realitat que va portar el jove andorrà a fer “l’única excepció” i acceptar dissenyar la peça per al Beknur, perquè el pare recalca que són “aclaparadores les peticions” que rep i no pot atendre perquè està immers en els estudis a Barcelona. En aquesta ocasió va entendre que era “l’última opció perquè el nen pugui tenir mobilitat i no va poder dir que no”, relata el pare, i va crear un muntatge similar al primer de peces de LEGO que el va fer conegut internacionalment. La pròtesi per millorar l’autonomia del nen, que es confessa “emocionat i agraït al David”, està dissenyada amb les mides que la mare va proporcionar al creador “i tenint en compte la seva circumstància física, i portarà un arnès enganxat que hauria de ser suficient per fer obrir la pinça que li ha construït perquè pugui agafar joguines o la tauleta”, explica Ferran Aguilar.

Còmics per la tolerància

El progenitor incideix que la història amb el Beknur “és producte de la mediatització del David que està transmeten favors” i que volen donar a conèixer en un nou llibre, Cadena de favors: peça a peça, un recull d’experiències “motivadores i inspiradores” per ajudar persones en situacions similars. Les històries arribaran en forma de còmics a les escoles “per divulgar al màxim el missatge de superació i induir els nanos a un canvi de paradigma amb la gent diferent, que vegin la discapacitat amb uns altres ulls per generar adults més tolerants i inclusius”.

tracking