El departament d'Estadística augura un creixement del PIB del 5,3%

L’ens també evidencia un augment del nombre d’assalariats d’un 2,1% el 2021

El Govern preveu un creixement del PIB del 5,3% i d'assalariats, del 2,1%ESTADÍSTICA

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El departament d’Estadística va fer públiques ahir les previsions macroeconòmiques per al període 2021-2025. El procés d’estimació i previsió de l’evolució del PIB d’Andorra per als propers anys pel que fa a la relació estructural entre el creixement d’Andorra i el de França, Espanya i la UE (zona euro) es manté –és a dir, no hi ha un canvi estructural–. I pel que fa a les previsions de creixement de França, Espanya i la UE (zona euro), són correctes. Quant a la previsió de creixement del producte interior brut (PIB), aquest any se situa en un 5,3%, segons el quadre d’evolució de dades macroeconòmiques per als propers sis anys. També evidencia un creixement del nombre de treballadors d’un 2,1% i un nivell d’exportacions de béns del 16,7%, 3,2 punts menys que l’any passat. L’estimació del PIB queda per sota de l’augment del 5,8% que l’FMI va pronosticar per al Principat i per sobre del 4,3% que havia anunciat el Govern. L’increment de l’economia serà d’un 5,7% en l’exercici del 2022 i es moderarà fins al 3,2% el 2023. Les dades indiquen que l’alça serà del 2,5% l’any següent i després es quedarà per sota de l’1,5%, segons el recull.

EL CONDICIONAMENT DE LA COVID

El departament d’Estadística especifica que l’evolució dels indicadors està afectada per factors incerts relacionats amb la crisi sanitària de la Covid-19. I assenyala que s’han de tenir en compte la durada dels bloquejos per evitar la transmissió de la pandèmia; el distanciament social voluntari “que afectarà la despesa”; la capacitat dels treballadors per aconseguir feina “possiblement en diferents sectors” que pot dificultar la recuperació de l’activitat un cop s’esvaeixi la pandèmia, i també el ritme d’immunització i vacunació que s’aconsegueixi en l’àmbit mundial.

Estadística també inclou el moviment que s’estima que registrarà la massa salarial perquè explica que “s’identifica com un dels components principals de l’estimació del PIB pel costat de la renda” i el nombre d’assalariats.

En aquest sentit, l’evolució augura un creixement del 6% de la massa salarial i del 2,1% per a la xifra d’assalariats durant aquest any. Les expectatives a l’alça són encara millors per al 2022, quan s’apunta un augment del 7% de la massa salarial i del 2,3% quant a assalariats. Les previsions pugen de manera molt més reduïda en nombre de persones treballant el 2025 amb un 0,8% de variació positiva i amb un 0,7% el 2026. Pel que fa a la massa salarial de l’any 2026, augmentarà més subtilment amb un 3,2%. Les bones expectatives macroeconòmiques per al 2021 preveuen un increment del comerç internacional que es concreta en un 7,7% en la importació de béns i del 16,7% en les exportacions.

ANDORRA VA REBRE 135.978 VISITANTS A L'ABRIL

Les xifres de visitants de l’abril són incomparables amb l’any passat, quan el país estava tancat. Estadística ha recollit les dades d’aquest any apuntant, també, l’excepcionalitat viscuda per les restriccions de mobilitat dels territoris veïns. Cal recordar que amb Catalunya, per exemple, no es va confirmar la lliure mobilitat fins al 9 d’abril. Així que durant el mes passat van accedir al país un total de 136.978 visitants, dels quals 87.456 van ser excursionistes (no pernocten) mentre que 49.522 van ser turistes. Per país de residència, els espanyols van representar un 57% del total de visitants, els francesos un 34% i els visitants d’altres procedències, un 9%. Des de principi d’any, amb una temporada d’hivern gairebé inexistent, s’han sumat 717.386 visitants i han caigut un 59,3%, respecte del mateix període de l’any anterior.

LES IMPORTACIONS VAN A L'ALÇA

L’abril ha portat un increment de prop del 200% de les importacions respecte al mateix mes de l’any anterior. L’explicació és que l’abril del 2020 Andorra estava immersa en el confinament dur de la primera onada. El valor de les importacions va sumar 95,14 milions d’euros, quan un any abans no va arribar als 34 milions. En l’acumulat de l’any també es millora respecte al 2020. Entre el gener i l’abril de l’any passat les importacions van sumar un valor de 322,6 milions i en el primer quadrimestre del 2021 s’han superat els 343 milions. La variació és del 6,5% en positiu. Els grups d’alimentació, begudes i tabac o farmàcia i parafarmàcia estan encara per sota de l’any passat, però han experimentat creixements destacats la joieria (126%) o la construcció (60%). Pel que fa a l’acumulat dels darrers dotze mesos, les importacions han tingut un valor de 1.331,52 milions d’euros, que suposa una variació percentual del +6,5% respecte a l’acumulat anterior.

tracking