La construcció s'ofereix per formar gent aturada

L’Acoda projecta una formació bàsica per donar l’opció a aturats d’altres sectors a reciclar-se per treballar a l’obra

La construcció s'ofereix per formar gent aturadaFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Fa poc més d’un any que la construcció va reprendre l’activitat després del confinament general i ho ha fet amb intensitat. Hi ha feina sobretot per l’impuls de la iniciativa privada amb projectes que han tirat endavant malgrat la incertesa inicial de si la Covid podia ser un fre. Però es constata que falta mà d’obra i l’Associació de contractistes d’obra (Acoda) apel·la a la necessitat de la formació per recuperar els oficis vinculats al sector, des de manobra o paleta a fuster o serraller. Després d’un primer contacte amb el departament d’Ocupació l’entitat està treballant en una formació “bàsica, molt a títol introductori”, que permeti reciclar treballadors d’altres sectors que sí que han estat durament colpejats per la pandèmia i que s’han quedat sense feina per poder-los oferir una nova oportunitat laboral a la construcció.

Una alternativa afegida a la iniciativa pública dels programes de foment de la contractació al sector privat que atorga subvencions a les empreses que fitxin nous empleats. Una acció que l’Acoda celebra i que ha difós entre les empreses que la integren. “I d’aquí és on va néixer una mica la idea d’intentar donar a persones que venen d’un altre sector nocions del que és una obra per poder-los arribar a contractar”, exposa la gerent de l’entitat, Mònica Dalmau. Afegeix que encara és un projecte embrionari però que va interessar el servei d’Ocupació i la voluntat és tancar-lo perquè els que hi participin tinguin les nocions bàsiques de la feina que es fa en una obra i obrir la possibilitat que “gent sense feina pugui incorporar-se al sector”.

Assalariats creixent

Les xifres d’assalariats del sector no són ni molt menys les d’abans de la crisi del totxo però els últims anys s’ha constatat un augment progressiu dels treballadors, fins i tot en l’any de la pandèmia. Dalmau apunta, referint-se a les dades de la CASS, que des del 2016 fins al febrer d’aquest any –darrera dada actualitzada– s’ha experimentat un creixement del 25%, fregant els 3.900 assalariats. Entre el 2019 i el 2020 ha estat del 4%. “És una dada significativa per la situació que hem viscut; malgrat la pandèmia, el sector ha mantingut el creixement”, apunta la gerent de l’Acoda. També en l’arrencada del 2021, amb un 2% de diferència a l’alça entre el gener i el febrer. Dalmau destaca, a més, l’efecte multiplicador de la major activitat, amb tot de sectors que se’n beneficien: empreses de control de qualitat de l’obra, de lloguer de vehicles i maquinària, de transport, tot de professionals de l’àmbit tècnic i d’oficis com lampistes, electricistes o pintors. “Repercuteix molt i en molts col·lectius diferents”, destaca.

No obstant, la gerent de l’Acoda és cauta respecte a l’increment d’activitat. Assenyala que s’ha de tenir en compte que s’ha fet molt més visible el ritme de la construcció perquè en contraposició la Covid ha frenat d’altres sectors. “Es veu molt de moviment però és que hi ha un desequilibri amb activitats molt aturades”, comenta. Hi ha una evolució a l’alça, sí, però recorda que és un sector que viu del mitjà -llarg termini, en el sentit que hi ha un procés previ llarg fins que no es materialitza l’execució de l’obra. “Hi ha estudis, avantprojecte, aprovació per part dels comuns, període d’obra que pot durar dos anys i, finalment, el lliurament l’entrega”, comenta Dalmau, i serà la culminació de projectes i l’encàrrec definitiu per executar-los el que marcarà el futur més immediat. Ara per ara “estem acabant aquelles obres contractades ara fa un any o dos anys” i essencialment l’impuls és el de l’obra privada. “Hi ha molt poca obra pública a nivell del Govern, comuns encara n’estan impulsant alguna cosa, però es nota que el tema pressupostari ha quedat molt tocat”, adverteix. Per això també s’insisteix a crear una comissió de treball que permeti planificar la inversió pública a 10 o 20 anys vista, i que ajudi en la planificació i estabilitat del sector.

FILLLOY, UN FIXATGE POSITIU

La remodelació del Govern anunciada per Xavier Espot fa poc més d’una setmana implica que Víctor Filloy, que precisament havia estat gerent de l’Acoda, assumeixi la cartera d’Ordenament Territorial. Una incorporació que el sector considera positiva i que no suposarà un alentiment de dossiers. “És coneixedor del sector i la incorporació al ministeri pot ser relativament ràpida a nivell de temes o de projectes que estan en curs. Això també ens ajuda”, va comentar Dalmau. Ordenament Territorial tindrà, a més, incorporat el departament d’Habitatge, que Filloy ja ha liderat.

tracking