Finances
MoraBanc negocia la compra de BancSabadell
L’entitat familiar es quedaria el 51% de les accions de Banc Sabadell i totes les que decideixin vendre la resta dels accionistes
MoraBanc i Banc Sabadell han iniciat les converses per crear una nova entitat. Més exactament, l’entitat espanyola està immersa en negociacions per a la venda de BancSabadell d’Andorra (BSA) a MoraBanc: “una de les entitats de referència en aquest mercat domèstic”, segons el comunicat que ahir va emetre el grup català.
Aquest cop va de debò, i després d’anys d’especulacions i fins i tot d’algun intent que no va arribar a bon port, les dues entitats van anunciar ahir de manera simultània l’objectiu de crear “el banc líder a Andorra en rendibilitat, solvència i negoci domèstic”. L’empresa matriu espanyola controla el 51% de la seva filial a Andorra, que representa 255.000 accions. La resta està dividida en un 30% (150.000 accions) en mans dels accionistes promotors i un 19% (95.000) en possessió de les accions que es van posar a la venda pública. Aquest 49% correspon a uns 700 accionistes.
VENDA OPCIONAL
MoraBanc i el Sabadell van destacar que l’Autoritat Financera Andorrana ha estat informada de les negociacions i si l’operació s’acaba materialitzant, inclouria el dret dels accionistes minoritaris d’adherir-se a la integració i en els termes que s’acordin entre MoraBanc i Banc Sabadell. Si opten per no vendre –és opcional– passaran a ser accionistes del nou banc aplicant els factors de conversió segons els valors de les accions de cada entitat.
Fa dues setmanes MoraBanc va nomenar Joan Maria Nin president no executiu del grup. Precisament, Nin va ser el conseller delegat de Banc Sabadell del 2002 al 2007.
Fonts de BancSabadell d’Andorra van precisar ahir que si l’operació es materialitza l’entitat que sorgeixi de la compra serà “líder en banca país”, i va desvincular totalment la venda del filial de la nova etapa de César González-Bueno al capdavant de Banc Sabadell. De fet, la majoria d’analistes pronosticaven que el Sabadell es volia desprendre de TSB al Regne Unit.
Les mateixes fonts van remarcar que la reestructuració no ha de ser dràstica perquè “s’està treballant de manera molt ajustada i sense malgastar recursos”, descartant d’aquesta manera una retallada important de personal i tancament d’oficines.
BSA va superar l’any passat els 10 milions de beneficis i la ràtio de solvència era del 20,4%, molt per sobre dels nivells del conjunt de la banca europea. Crèdit Andorrà va tancar el 2020 amb un benefici de 30,4 milions d’euros; MoraBanc, de 30,1, i Andbank va guanyar l’any passat 29,5 milions d’euros. Vall Banc va obtenir un resultat recurrent positiu d’1,7 milions d’euros, però un resultat comptable negatiu de 16 derivat de la decisió d’amortitzar de manera anticipada i extraordinària l’antiga plataforma tecnològica.
Pel que fa a Crèdit Andorra, la ràtio de solvència va ser del 17,6%. La ràtio de solvència TIER1 d’Andbank es va situar en un 16,02% consolidat, i un 27,91% a Andorra. MoraBanc va enfortir el balanç incrementant la seva solvència fins al 25,5 % CET 1 fully loaded (27,34 % CET 1 phase in), i Vall Banc va tancar amb una solvència del 22,1%.
L'OPERACI´Ó DONARIA LLOC A UN GRUP AMB 9.800 MILIONS EN RECURSOS DE CLIENTS
Des de MoraBanc van posar en relleu que “l’entitat resultant tindria un balanç molt sòlid i ben capitalitzat per continuar donant suport a la recuperació de l’economia andorrana. Així mateix, la integració permetria incrementar considerablement la inversió en tecnologia per poder fer front als reptes de futur, així com seguir millorant la proposta de valor dels clients”. BancSabadell d’Andorra gestiona actualment uns recursos totals de 1.830 milions d’euros i el seu volum de crèdits puja a 426 milions. La seva quota de mercat és propera al 20%, compta amb set oficines i una àmplia xarxa de caixers automàtics que atenen el 23% dels particulars i el 32% de les empreses andorranes. L’operació donaria lloc a un grup amb més de 9.800 milions d’euros en recursos de clients, 1.500 milions d’euros d’inversió creditícia i unes ràtios de solvència líders a Andorra, tal com van destacar des de MoraBanc. El conseller delegat de Banc Sabadell, César González-Bueno, va manifestar al comunicat que “aquestes converses s’emmarquen en l’estratègia de centrar l’activitat de negoci a Espanya i considerar aquelles operacions corporatives internacionals que tinguin sentit tant per la naturalesa de comprador, com per les condicions econòmiques plantejades”.