L'accés a la vall del Madriu es podria limitar a 1.000 persones diàries
La comissió de gestió planteja la possibilitat de regular el volum màxim a mil visitants diaris
La comissió de gestió de la vall del Madriu-Perafita-Claror introduirà la possibilitat de regular el volum màxim de persones a la vall a través d’un sistema de reserva prèvia obligatòria. Així ho va anunciar ahir David Astrié, el president de la comissió de gestió de la vall, durant la presentació de la nova ordinació reguladora del territori.
“Avui en dia estem molt per sota de l’afluència màxima que són 1.000 visitants al dia. A grans trets ens trobem un 10% per sota del límit”, va detallar Susanna Simón, directora executiva del pla de gestió de la vall del Madriu. “Estem molt lluny encara d’haver de regular l’accés a part d’algun dissabte molt puntual del mes d’agost”, va afegir. Tot i això, Simón va explicar l’obligació d’incloure aquest punt al document per si en un futur proper el nombre de visitants acabés augmentant. “Sempre hem dit que l’objectiu de la comissió de gestió és trobar l’equilibri entre la conservació i la divulgació, i aquesta clàusula s’introdueix en aquest sentit. Permetre que vinguin visitants a la vall, però amb cura”, va aclarir. De fet, anys enrere ja es va dur a terme un estudi de la capacitat de càrrega en funció de la zonificació i de les zones més o menys sensibles d’aquesta vall declarada Patrimoni de la Humanitat per la Unesco l’any 2004 pel valor paisatgístic i cultural.
Consens per part dels cortalans
La nova normativa ha estat consensuada entre els quatre comuns que formen part d’aquest espai d’administració conjunta –Andorra la Vella, Escaldes-Engordany, Encamp, Sant Julià de Lòria–, i ha estat redactada amb el vistiplau d’un consell assessor, format per l’Associació d’Ecologistes, la ministra de Cultura i els cortalans, amb qui ahir es va fer saber que sempre hi ha hagut un diàleg constant i permanent. “Els visitants demanen cada vegada més natura i això s’ha de treballar bé”, va assegurar Astrié.
D’entre els punts de la nova ordinació destaquen la prohibició de l’accés i la circulació de vehicles rodats a la vall, siguin o no motoritzats, i la prohibició d’introduir espècies que no siguin autòctones o de destruir o tallar vegetació. També s’introdueix la regulació de l’acampada en tot el territori tot adaptant-se a la Llei de conservació del medi natural, la biodiversitat i el paisatge, que es fixa en tres tendes durant dues nits sense autorització.
El document també inclou un nou règim sancionador que estableix multes d’entre 60 i 300 euros per a les més lleus, com deixar escombraries o destruir equipaments, de fins a 3.000 euros per entrar a propietats privades o abocar runa i fins a 12.000 euros per les més severes, que seran per accedir amb vehicle a la vall o per actuacions que atemptin greument contra el medi ambient. Aquestes actuacions estaran controlades pels banders. En aquest sentit, de cara a l’estiu es contractaran tres ecoguardes i un responsable de camp de manera fixa i durant tot l’any.
NOVES INICIATIVES DE PROMOCIÓ TURÍSTICA
Un dels objectius principals de la comissió de gestió de la vall del Madriu és el fet de publicitar l’espai. “Ja fa anys que reivindicava que se li donés més pes i visibilitat de cara a la gent del país i dels visitants de fora”, va assegurar Rosa Gili. “Sempre hi ha hagut predisposició de protegir aquesta vall però també de promocionar-la”, va afegir el cònsol menor d’Encamp, Jean-Michel Rascagneres. Per aquest motiu, i pel seu valor paisatgístic i cultural, el territori ha entrat com a soci en el projecte Pyrénées-Pass, una iniciativa transfronterera que promociona conjuntament els Pirineus com a destinació turística. En aquesta línia, la directora executiva del Pla de Gestió, Susanna Simon, va donar a conèixer també que s’està treballant en una nova aplicació mòbil que funcionarà com a eina divulgativa perquè els visitants entenguin i coneguin la vall. Es preveu que incorpori els camins ben senyalitzats de la vall i aporti informació complementària sobre aspectes rellevants com la flora i la fauna. Es preveu que estigui llesta a final d’any.