Espot intercedeix en la negociació amb la UE
El cap de Govern advoca per la via política per resoldre “els esculls” en l’acord d’associació
El cap de Govern, Xavier Espot, pren el timó de les negociacions per l’acord d’associació amb la Unió Europea per mirar de desencallar per la via política els esculls configurats per “la sèrie de particularitats plenament justificades d’acord a la nostra realitat poblacional”. Avui mateix mantindrà una reunió telemàtica amb el president del Consell Europeu, Charles Michel, i la voluntat de l’executiu és que properament es materialitzi una altra presencialment amb la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen. “Volem donar un impuls significatiu a la negociació de l’acord d’associació, que ha de ser l’autèntica clau de volta per a la diversificació de la nostra economia”, va afirmar Espot.
Amb referència al Consell Europeu, va manifestar que “és un òrgan importantíssim que defineix les prioritats polítiques de la UE”. “Vam demanar la reunió per parlar de l’estat de la negociació de l’acord d’associació, quins esculls hi ha i com els podem anar resolent políticament”, va declarar Espot, que va reconèixer que el procés d’aproximació a Europa “constitueix una de les màximes prioritats del Govern”. Per aquest motiu, va posar en valor que hi ha aspectes relatius a les quatre llibertats comunitàries –mercaderies, capitals, serveis i persones– que requereixen “una anàlisi un per un dels annexos per si poden ser assumits per Andorra o si cal posposar-ho durant un període de temps transitori o si hi ha una dificultat major a llarg termini negociar una derogació”.
“Quan parlem de transitòries o derogacions o adaptacions ja no estem en l’àmbit de la negociació tècnica, sinó de la negociació política. No la poden portar a terme aquells que se seuen a banda i banda de la taula”, va justificar el líder de l’executiu, recordant que hi ha “qüestions molt delicades que constitueixen excepcions que només es poden dirimir i solucionar per la via política”. Sobre aquesta qüestió, Espot va insistir que el manteniment de FEDA i Andorra Telecom com a operadors d’Estat en matèria d’electricitat i telecomunicacions o el control migratori són algunes de les matèries espinoses en les quals Andorra aspira a tenir un encaix específic. Així mateix, amb referència a la lliure circulació de capitals, va considerar que” si hi ha sucursals bancàries que es volen establir al país han de competir en igualtat de condicions” amb les entitats financeres nacionals ja existents.
Visita oficial a San Marino
El cap de Govern, acompanyat pel ministre de Finances, Eric Jover, es desplaçarà la setmana vinent a San Marino en una visita de caràcter oficial “per coordinar les nostres posicions negociadores” en el marc de l’acord d’associació. Igualment, Espot aprofitarà la visita per rubricar un memoràndum d’amistat i cooperació en l’àrea de salut, medicament i productes sanitaris amb el ministre d’Afers Exteriors, Cooperació Econòmica Internacional i Telecomunicacions de San Marino, Luca Beccari.
Per últim, també se signarà un conveni per evitar la doble imposició amb San Marino, que s’afegeix als vuit que ja estan en vigor amb Emirats Àrabs Units, Espanya, França, Liechtenstein, Luxemburg, Malta, Portugal i Xipre. A més, hi ha un novè, amb Hongria, que només falta signar.
TRES LLICÈNCIES DE TAXI A CONCURS PER A DISCAPACITATS
El Govern va aprovar ahir el plec de bases del concurs públic per a l’atorgament de tres llicències de taxi ordinari interurbà adaptat per a persones amb discapacitats o mobilitat reduïda. “Era necessari ampliar la flota per donar la màxima mobilitat al col·lectiu de persones amb discapacitats”, va afirmar el ministre portaveu, Eric Jover, en roda de premsa. La darrera vegada que l’executiu va atorgar llicències d’aquesta modalitat de taxi va ser l’any 2010 amb dues llicències. Des de llavors fins a l’any 2017 hi ha hagut en funcionament tres llicències d’aquest tipus, però actualment només n’hi ha dues de les 61 llicències de taxi actives.
REGLAMENT PER A LA PUBLICITAT AL TRANSPORT PÚBLIC
El Govern va aprovar ahir el decret d’aprovació del reglament de la publicitat en els vehicles del taxi, de lloguer amb i sense conductor, de transport públic i privat de viatgers i de mercaderies, i en les infraestructures del transport públic. A la pràctica es permetrà la publicitat a l’interior del vehicle amb unes dimensions màximes de 30 centímetres d’amplada i 55 centímetres d’altura, sense molestar la visibilitat del conductor ni causant danys als usuaris. A l’exterior del vehicle, la publicitat pot cobrir la part posterior i les tres quartes parts dels laterals a comptar de la part posterior. El material utilitzat ha de ser fàcil de netejar i de desinfectar.