estudis
Govern destina 78.000 euros a cercar alternatives de mobilitat
El Govern va aprovar ahir l’adjudicació dels treballs relacionats amb l’assistència tècnica per a l’anàlisi i l’estudi de la possibilitat d’obertura de la xarxa de mobilitat andorrana, cercant opcions de desenclavament, a les empreses Suport Enginyers Consultors, SA, i Doymo, SA, i als professionals independents Àngel López i Joan Torres per un import de 78.400 euros. El treball haurà d’estar finalitzat en 16 mesos. Segons va detallar el Govern, els treballs tenen la finalitat d’analitzar, juntament amb les administracions dels estats veïns, les possibilitats reals de desenclavar el territori mitjançant alternatives com el tren, a més de la millora i optimització de les vies terrestres actuals. L’objectiu és plantejar un nou paradigma de la mobilitat interna i de la connexió, per afrontar la recuperació posterior a la pandèmia de la Covid-19.
Entre les opcions que es plantejaven al plec de bases de la licitació hi havia la d’establir sinergies per assolir una connexió ferroviària amb Barcelona, Madrid i París passant també per Lleida i Tolosa, així com avaluar l’opció d’unir el Principat i l’aeroport d’Andorra-la Seu per tren. També es demana si aquesta unió és factible mitjançant un telefèric. Quant a les carreteres, els projectes que s’inclouen perquè s’analitzin són la millora en el traçat i la capacitat de l’N-260 en el seu tram entre la Seu d’Urgell i Bellver de Cerdanya, l’ampliació de la capacitat de l’N-145 i les millores en el traçat i la senyalització de la C-14 entre Organyà i Adrall.
No només hauran d’abordar les connexions amb l’estranger, també es demana una anàlisi de la xarxa de mobilitat andorrana i les seves possibilitats d’expansió. El concurs no preveia l’anàlisi d’un aeroport nacional.