Les empreses turístiques no es recuperaran fins al 2022
Sis de cada deu negocis hauran d’esperar almenys fins al 2022 per tornar a xifres de facturació del 2019
Les empreses, especialment aquelles enfocades al sector turístic, no retornaran a “una situació plena de normalitat” fins almenys el 2022. Aquesta és la lectura que la directora de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis d’Andorra (CCIS), Pilar Escaler, desprèn dels resultats de l’enquesta de clima empresarial del segon semestre del 2020 realitzada pel mateix ens, que també inclou una anàlisi dels resultats anuals i les expectatives empresarials del primer semestre del 2021. “Creiem que el context econòmic seguirà sent complex i incert durant els propers mesos. Esperem que la vacunació tant a Andorra, pel fet de ser un país Covid-free,com als països de l’entorn redundi en una millora de la nostra activitat”, va manifestar Escaler.
Segons l’informe publicat per la Cambra, en el qual han participat un total de 380 companyies, sis de cada deu empreses afirmen que trigaran més d’un any a recuperar els volums d’ingressos d’abans de la Covid-19, mentre que només el 16,5% del total d’empreses confia d’assolir uns ingressos similars als del 2019 en menys d’un any. I només un reduït 6,1% dels enquestats afirma que ja ha retornat als nivells de facturació previs a la pandèmia. D’altra banda, el 7,7% del total d’empreses sostenen que veuen difícil que el puguin recuperar i que hauran de tancar el negoci. “Tots sabem que hi ha moltes ganes de sortir i que els primers caps de setmana en què ha estat permesa la lliure circulació hi ha hagut un repunt de l’activitat. Aquesta és la nostra esperança de cara a l’estiu, que hi hagi un augment de la confiança com ja va succeir l’any passat”, va sostenir Escaler.
El turisme, el cop més dur
El transcurs de la pandèmia ha tingut una afectació desigual en funció del sector d’activitat. Mentre que la construcció, part de la indústria i alguns serveis de demanda domèstica han recuperat el pols relativament ràpid, les activitats vinculades al turisme i al comerç al detall són les que s’han vist més afectades. Per aquest motiu, de cara al primer semestre del 2021, les perspectives de les empreses hoteleres i del comerç són molt pessimistes. En el primer cas, el grau mitjà d’ocupació hotelera s’ha situat en mínims històrics, quelcom que s’ha traduït en una caiguda interanual mitjana de la xifra de vendes de prop del 70% durant el quart trimestre del 2020. De fet, per dimensionar la magnitud de la problemàtica, la percepció dels hotels, en un 95%, és pràcticament unànime a l’hora de qualificar la situació dels seus negocis com a dolenta, sent aquests els pitjors resultats des que es recullen dades, el 1997.
En perspectiva de futur, les empreses del món de l’hoteleria també són les que manifesten unes expectatives més pessimistes: el 65,7% dels establiments indiquen que no recuperaran un volum de facturació semblant al d’abans de la pandèmia fins, com a mínim, passat un any i, a més, el 14,3% del total sostenen que veuen complicat recuperar-se i que segurament es veuran forçades a tancar l’activitat. A l’altra cara de la moneda, destaquen les expectatives de la construcció, que concentra el percentatge més elevat d’empreses que o bé no han vist afectada la facturació o bé ja han aconseguit recuperar els nivells de facturació prepandèmia, impulsada en bona part per la dinàmica del sector residencial.
Tenint en compte aquest context, cal posar en relleu que mentre el Govern no prorrogui l’ajut, la data de caducitat dels ERTO finalitza el 30 de juny, de manera que desapareixerà la respiració assistida que ha mantingut amb oxigen moltes empreses. “Els ERTO són una una mesura conjuntural i és clar que no totes les ajudes es poden mantenir. A mesura que hi hagi una represa de l’activitat les ajudes hauran d’anar baixant”, expressa Escaler, que recorda que, tal com va informar el ministre de Finances, Eric Jover, “algunes sí que s’allargaran, com els credits tous”.