La meitat d'agències de viatges tancarà sense ajuts
Un de cada dos operadors podria tancar i la resta es veuria obligat a acomiadar gran part del personal si els ERTO s’acaben a partir del 30 de juny
Un recent sondeig dels associats a l’Associació d’Agències de Viatges d’Andorra (AAVA) revela que en cas de finalització de les ajudes el 30 de juny, un 50% dels operadors tancaria, i la resta acomiadaria tot el personal o un 50% de la plantilla, van explicar des de l’entitat al Diari.
L’associació va explicar els resultats de l’enquesta poc dies després que el Govern anunciés que els ERTO ja s’havien endut uns 50 milions d’euros i que, per aquest motiu, no es podrien aplicar més enllà del 30 de juny. Ho va anunciar el ministre portaveu, Eric Jover, el dimecres en una compareixença en què va recalcar que per les xifres d’entrada de mercaderies, d’ocupació hotelera i de mobilitat “tot indicava que la recuperació era molt ràpida”.
Una afirmació que les agències de viatges han volgut fer saber que no comparteixen en absolut. “Sabíem que seríem l’últim sector en reactivar-nos. Ara veiem que tots els sectors econòmics comencen a funcionar i nosaltres ens trobem fora d’aquesta situació”, assegurava Maica Terrones, directora de l’AAVA. En aquest context, a finals del mes d’abril l’associació va demanar una reunió amb el cap de Govern i el ministre Gallardo per a exposar la seva situació real. Una petició que, tal com van anunciar, encara no ha rebut resposta.
La situació és insostenible
“El sector de les agències de viatges es troba molt preocupat per la falta d’informació relativa a la finalització o la continuïtat de les ajudes”, va explica Terrones al Diari. També va fer esment al fet que “des de fa més d’un any, les agències han de romandre obertes per anul·lar expedients, ajornar viatges per anul·lar-los posteriorment i establir els programes de la temporada següent sense ingressar res”. A continuació va detallar que aquestes empreses han hagut de suportar totes les despeses de salaris de personal, els lloguers i l’electricitat i que, a més, en el cas de les agències emissores, el buit legal les està obligant a fer devolucions de pagaments a comptes sense haver rebut les devolucions per part de proveïdors estrangers. “La situació després d’un any i mig és totalment insostenible i no es poden contractar nous crèdits ja que la majoria n’han contractat l’any 2020 per fer front a aquestes despeses”, va incidir.
Per això, i a través del sondeig realitzat, s’ha arribat a la conclusió que si no es proporcionen més ajuts, una de cada dues empreses es veuria obligada a tancar. Un escenari que, en conseqüència, suposaria que només quedaria en actiu entre un 7,5 i un 10% de tots els treballadors del sector.
Per acabar, Terrones va afegir que “s’ha de recordar que l’any 2019 les agències del país van portar més de 300.000 turistes per prop de 1.100 pernoctacions que van deixar més de 150 milions de despeses directes al país”.
Una reactivació molt lenta
Tot i la imatge de les principals avingudes del Principat plenes a vessar de turistes durant els últims caps de setmana, les agències de viatges asseguren que, per a elles, la reactivació del turisme s’està duent a terme molt lentament. “El nostre producte no és el turisme de proximitat”, va assegurar Terrones. “Nosaltres depenem de la mobilitat internacional i s’ha de tenir en compte que Andorra encara està al llistat de zones vermelles per a molts països”, va afegir. En aquest context, la presidenta de l’associació va explicar que a hores d’ara les agències no arriben al 10% pel que fa la previsió de la temporada d’estiu, quan en aquestes dates normalment ja estaven tancades.