fiscalitat
Crida a la calma en l'impost de societats
Govern i partits afirmen que si prospera la unificació només afectarà grans multinacionals
El Govern i els grups polítics van voler fer una crida a la calma davant les notícies aparegudes els darrers dies sobre la voluntat de l’OCDE, a instàncies dels Estats Units, de crear un tipus únic en l’àmbit mundial de l’impost de societats. “Hem de pensar que s’està pensant que aquesta tributació només acabi afectant aquelles empreses que tenen un volum de 750 milions de dòlars”, va destacar ahir el ministre de Finances i portaveu, Eric Jover. Una xifra, la del topall mínim de facturació, que també van posar sobre la taula els presidents dels grups parlamentaris Demòcrata i Liberal, Carles Enseñat i Ferran Costa, respectivament. “Aquest tipus que s’està plantejant no afectaria Andorra. Cal fer una crida a la calma”, va comentar Enseñat, mentre que Costa va afegir que “amb totes les precaucions del món, però estem lluny que aquest canvi de què s’està parlant, que està en una fase molt inicial, acabi afectant Andorra”.
Els partits de la minoria es van alinear amb aquestes tesis i el líder de terceravia, Josep Pintat, va afirmar que “aquesta és una mesura que es vol fer pensant que no hi hagi moviment dels beneficis de les grans multinacionals”. Per la seva part, el president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, va manifestar que “aquest debat potser no és imminent, però no cal perdre’l de vista, i és una mostra inequívoca de cap a on va el món”. “Hem d’estar molt atents al que pugui passar, perquè en el moment que aquesta situació es pugui produir s’hagi treballat amb temps i de manera positiva i que no acabi tenint repercussions negatives per al país”.
Satisfacció
El rebuig per part del Congrés dels Diputats espanyol de l’esmena que obria la porta al fet que Andorra tornés a ser considerada un paradís fiscal va ser molt ben rebut pels grups parlamentaris. “Teníem la certesa que no prosperaria i que era una esmena que no s’havia fet per perjudicar Andorra”, va recordar Costa. Per la seva part, Enseñat va destacar que “el treball que s’ha fet per part dels grups de la majoria, però també del PS amb els parlamentaris espanyols, ha estat molt important”.
En una línia similar es va manifestar el líder socialdemòcrata, que va comentar que “no tenia sentit que tota la feina que es va començar a fer el 2009 amb el Govern del PS no es tingués en compte. Calia fer aquesta feina de pedagogia”. Finalment, Pintat, tot i valorar positivament la situació, va indicar que “aquestes són casuístiques que no poden passar. S’ha d’estar més a sobre de qualsevol moviment que hi hagi a l’entorn i no haver d’anar a correcuita després”.
+
Canvis ministerials
Jover va presentar ahir els decrets amb els canvis de carteres que ja estaven anunciats. A més a més, va exposar que a Esports es crearan dos departaments: serveis generals, instal·lacions i promoció, per una banda, i entitats esportives i alt rendiment, per l’altra.
Conveni de residus
El conveni amb la Cerdanya pel que fa a la gestió de residus no perillosos es renova un altre any.
Període de rebaixes
El període de rebaixes per a aquest estiu anirà del 25 de juny al 12 de setembre. A més a més, hi haurà una setmana de rebaixes privades entre el 18 i el 24 del mateix mes.
Aprovat un nou MBA
Educació va aprovar la proposta per fer un nou màster MBA per part de la Universitas Europeas. A més a més, es van anunciar les adjudicacions de la renovació de la xarxa wifi escolar, que són per a Andorsoft i Adhoc Tech.
Xarxa Medwet
Es va aprovar unir-se a la xarxa de protecció de zones humides mediterrànies Medwet.
Reglament ancoratges
Es va tirar endavant el reglament per definir les obligacions d’inspecció i manteniment i reparació dels ancoratges de nous edificis.
JOVER ACTUALITZA EL PLA D'EQUILIBRI FINANCER I PREVEU COMPLIR LA REGLA D'OR EL 2023
El Govern presentarà un projecte de llei per tal de readaptar el pressupost, el pla d’equilibri financer i el marc pressupostari. Així ho va explicar ahir el ministre de Finances i portaveu del Govern, Eric Jover, en la roda de premsa posterior al consell de ministres. El titular de Finances va recordar que “em vaig comprometre al Consell General que un cop veiéssim com tendiria la liquidació del pressupost d’enguany avaluaríem fer els ajustos que fossin necessaris. Per això hem fet aquest projecte de llei”. A partir d’ara, els tempos que marcaran la seva tramitació seran els següents: el Govern ja ha presentat davant el Tribunal de Comptes la modificació, i Jover va demanar ahir comparèixer davant la comissió de Finances, abans de la seva tramitació parlamentària. El ministre va afegir que “amb aquesta modificació tornarem als paràmetres de la Llei 32/2014 (regla d’or) el 2023”.