PRESTACIONS SOCIALS
Els afectats d'esclerosi múltiple volen que la CASS cobreixi el 100%
Risco vol que la CASS cobreixi el 100% de les malalties cròniques de forma retroactiva
Coincidint diumenge amb el Dia mundial de l’esclerosi múltiple, el president de Trana, Jacint Risco, va demanar ahir “canvis legislatius” que permetin l’íntegre reemborsament de tots els actes mèdics relacionats amb l’esmentada malaltia i també d’altres patologies que es vegin afectades, més enllà del termini màxim de tres mesos que delimita la CASS a partir de la data de sol·licitud de la prestació. Risco va explicar que el diagnòstic de “la malaltia de les mil cares” acostuma a ser “per descart”, és a dir, quan no hi ha una evidència científica per relacionar aquells símptomes amb una patologia concreta. Durant tot aquest feixuc i de vegades interminable procés, els afectats d’esclerosi múltiple s’han de sotmetre a proves “que són molt cares” que no es poden reemborsar al cent per cent tenint en compte que transcorren més de tres mesos des de l’inici de les indagacions fins al diagnòstic final. En resum, advoquen perquè la cobertura econòmica d’aquelles malalties cròniques pugui ser retroactiva sense límit de temps. “Les prestacions han de ser centrades en la persona que les necessita”, va declarar.
D’altra banda, Risco va aprofitar per repassar el punt de situació dels afectats i va posar en relleu les dificultats amb què es troben en l’àmbit laboral. “S’està avançant a nivell normatiu però la societat s’ho ha de creure. Les persones amb discapacitats també poden treballar i hi ha persones que s’amaguen de dir que tenen la malaltia”, va dir Risco. Tot i no tenir un recull estadístic sobre la casuística al país, Trana compta amb 350 socis a la seva associació, dels quals més del 50% són pacients d’aquesta patologia. L’associació també va presentar ahir un nou web i noves activitats per als malalts.
"JURÍDICAMENT, LA FAAD EXISTEIX"
El president de Trana, Jacint Risco, va afirmar ahir que la Federació Andorrana d’Associacions de Persones amb Discapacitat (FAAD) “encara existeix jurídicament”. “La federació no està dissolta i estem estudiant la documentació que tenim perquè estem tenint dificultats jurídiques per complir els estatus”, va pronunciar Risco. “Que no hi hagi una associació d’associacions no és bo per a la discapacitat”, va concloure.