Reticències a la proposició de la llei de la majoria
Pintat troba “esgarrifosa” la passivitat amb els diners virtuals
El dirigent lauredià troba “vergonyós” que el Govern no hagi corregit l’edicte d’assessorament per la llei d’actius digitals
La proposició de llei de la representació digital d’actius mitjançant l’ús de la criptografia i de la tecnologia de lliure registre distribuït i blockchain, més coneguda com la llei d’actius digitals, està guanyant punts per esdevenir un dels textos legislatius que més farà parlar el Consell General i també a fora. Ahir, durant la celebració de l’aplec de Canòlich, el president del grup parlamentari de terceravia, Josep Pintat, va mostrar-se “esgarrifat” pel paper del Govern al tomb dels actius digitals.
“De moment l’edicte continua estant al BOPA, cosa que trobo vergonyosa. I ja no trobo vergonyoses les explicacions del ministre Jover que diu que és un error, sinó que fins i tot trobo vergonyós que la majoria que dona suport al Govern no ha fet res per corregir aquest error. Aquí la sobirania rau al Consell General i la separació de poders existeix. Si s’han equivocat, que corregeixin. Si no corregeixen, és una altra cosa. I llavors vol dir que ens hem tornat en una República o què passa aquí?”, va sentenciar Pintat, que considera que fins que el Govern no corregeixi l’error, “el missatge molt clar” que traslladarà és que “aquí mano jo i la resta, a creure”.
Regulació dels actius digitals
El dirigent de terceravia, que ja ha entrat a tràmit parlamentari dues preguntes escrites i una demanda d’informació en relació amb els actius digitals, també va referir-se a l’advertència de l’AFA sobre la societat Bitcoinforme, SL, amb marca Bit2M, anunciada en diverses marquesines del Principat. “Les criptomonedes han anat creixent tant que els mateixos bancs centrals europeus no arriben ni a regular-ho. I la prova és que el mateix criteri del Govern ens aboca cap a un reglament de la Unió Europea que és un esborrany. I nosaltres què hem de fer? Fer una recomanació només? Si parlem de diners estem parlant de captació de passius. I les captacions de passius estan regulades. O operes aquí o no operes aquí. Què vol dir que hi ha una advertència? Ni has advertit ni has fet res. El que no podem és anar així perquè semblem de tot menys un Estat regulat, precisament”, va reivindicar Pintat.
La defensa d’Espot
Per la seva banda, el cap de Govern, Xavier Espot, va defensar la sintonia que ha d’existir entre les institucions a l’hora de treballar textos normatius com a símptoma de salut democràtica. “Més enllà de les consideracions formals, estem parlant d’una proposició de llei, que té una finalitat molt lloable com pot ser obrir un nou sector econòmic, que comporta molts riscos associats al blanqueig de capitals. I aquí el ministeri de Finances, l’AFA i la Uifand tenen un rol de fer un seguiment acurat de les iniciatives de llei vinguin d’on vinguin i que puguin tenir un impacte respecte a una qüestió que pot posar en entredit la feina que s’ha fet durant molts anys per homologar-nos internacionalment”, va esgrimir.
Per aquest motiu, Espot va reivindicar posar el focus en el contingut. “Si formalment el títol de l’edicte no ha estat prou encertat, estem a temps de poder-ho reconduir perquè la forma quedi més ben travada sense renunciar al fons”, va afirmar. Preguntat per l’import de l’adjudicació i el fet de duplicar gairebé el preu de l’assessorament contractat pels grups de la majoria en la redacció original del text, Espot va argumentar que des de l’executiu es van demanar quatre pressupostos “i vam escollir el que era més econòmic”.
“Aquí no es fa res amb clandestinitat. La publicació de l’edicte era potestativa i en canvi ho vam publicar. Si haguéssim volgut amagar el que es volia fer, no ho hauríem publicat perquè no teníem cap obligació legal de fer-ho. A més, el criteri de Govern ja anunciava que era positiu i favorable condicionat a un treball addicional de revisió d’aquest text legal. I això és el que hem dut a terme. Cal aquesta segona revisió per assegurar-se que és una proposició de llei adequada a la normativa en matèria de lluita contra el blanqueig de capitals”, va concloure el líder de l’executiu.
L'ADVERTÈNCIA DE L'AFA A BIT2ME
L'Autoritat Financera Andorrana (AFA) va alertar aquesta setmana que la societat Bitcoinforme SL, amb marca Bit2Me, que recentment va desplegar anuncis pels carrers del Principat sota el lema “El futur és ara”, "no disposa de cap tipus d’autorització ni està registrada a l’AFA". En un breu comunicat a la seva pàgina web, l'Autoritat Financera va advertir que "no es garanteix a Andorra cap tipus de protecció als potencials clients o inversors”. La particularitat d’aquesta empresa és que està sent investigada per la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) espanyola per controlar la publicitat sobre aquest tipus d’actius, que fins ara estaven fora de la regulació financera.