La pandèmia impulsa Govern i DA

L’enquesta del CRES avala la gestió de l’executiu de coalició i en particular la formació demòcrata, que recuperaria la majoria absoluta en uns comicis

La pandèmia impulsa Govern i DA

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

DA revalidaria les eleccions amb el 62% dels vots, pràcticament duplicant el suport rebut el 2019, i recuperaria la majoria absoluta perduda podent tornar a governar en solitari, segons els resultats que es desprenen de l’enquesta política del CRES. El PS seguiria sent la principal força de l’oposició però cauria més d’onze punts percentuals respecte d’ara fa dos anys, rebent la confiança del 19,5% dels sufragis. Liberals es mantindria com a tercer partit amb més representació parlamentària però el seu suport també baixaria prop de tres punts percentuals, passant del 12,5% assolit el 2019 al 9,6% que pronostica l’enquesta. Qui també patiria un retrocés seria terceravia, que rebria la meitat del suport del 2019 i es quedaria amb un 5,48% dels vots. La nova formació que vol liderar Carine Montaner en uns futurs comicis, Andorra Endavant, assoliria el 2,05% dels sufragis, mentre que Progressistes-SDP quedaria desdibuixat del mapa polític amb l’1,37% dels vots.

“Quan veiem els resultats i els comparem amb els dels anys anteriors, es desprèn una valoració positiva de la gestió política de la pandèmia”, va expressar el director del CRES, Joan Micó, durant la presentació dels resultats. L’enquesta, realitzada entre el 30 d’abril i el 13 de maig amb una mostra de 419 individus de nacionalitat andorrana i 384 d’altres nacionalitats majors d’edat, compta amb un marge d’error del +/- 5%. Cal remarcar, però, que la fórmula “més fiable” que ha seguit l’organisme es basa en dues variables encreuades a partir de la pregunta sobre la intenció de vot i la simpatia cap a un partit, ja que més d’un 40% dels enquestats o bé no han contestat a qui votarien o no ho saben encara.

Més en profunditat, també permet dilucidar altres aspectes com els moviments de l’electorat en funció del vot de les eleccions passades. En aquest sentit, DA refermaria la solidesa conservant el 78,4% dels seus votants i un 17,6% de la seva massa social encara no sap quina papereta introduiria a l’urna. Pel que fa al PS, el 68,2% dels electors revalidarien la seva confiança, un 20,1% encara no ho té clar i un 10,3% confessa que el sentit del seu vot seria demòcrata. Liberals retindria el 56,2% dels vots i tindria fuites cap a DA (9,4%), el PS (5,8%), terceravia (5,7%), a banda d’un 17,3% d’indecisos. Terceravia mantindria el 46,5% dels seus votants i pràcticament la resta no ho tindrien clar.

Espot, el més ben valorat

La valoració dels líders polítics és un altre dels elements més destacats de l’enquesta. L’actual cap de Govern, Xavier Espot, és el dirigent que obté millor nota, amb un 7,3 en el cas de les persones de nacionalitat andorrana i un 7,6 en el cas de les persones de nacionalitat no andorrana. El ministre de Presidència, Economia i Empresa i alhora president de L’A, Jordi Gallardo, va rebre un un 5,6 i un 6,6, respectivament; el president de CC, Carles Naudi, un 5,4 i un 6,1; el president del grup parlamentari del PS, Pere López, un 5,3 i un 6,2; el president de terceravia, Josep Pintat, un 5,3 i un 6,1, i la consellera general no adscrita Carine Montaner suspèn per als andorrans amb un 4,7, mentre que per als no andorrans aprova amb un 5,7.

Pel que fa al grau de coneixement dels líders polítics, Espot també és el dirigent més conegut per la ciutadania amb un 98,7% dels enquestats que saben qui és. Seguit ve Pintat, amb un 90,1%; Gallardo amb un 84,8%; López amb un 82,5%; Naudi amb un 76%, i, en darrer lloc, Montaner amb un 75%. Paral·lelament, a la pregunta “quin polític li mereix més confiança”, Espot lidera la rànquing amb el suport del 33,7% dels enquestats; mentre que en segon lloc apareix López amb el 4,7%, mateix percentatge que una de les cares més visibles de la gestió de la pandèmia: el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet.

Relacionat amb la confiança, però en aquest cas amb les institucions, el cos de policia és l’organisme més ben valorat pels enquestats amb una nota de 7,1. Seguidament, el Govern obté un 6,6; el Consell General, una dècima menys, un 6,5; l’administració de Justícia, un 5,7; els partits polítics, un 5,5. Per sota el cinc, és a dir, suspesos, apareixen els sindicats, amb un 4,7, i amb un 4,5, la pitjor valoració, els Coprínceps.

Més interès per la política

Un altre dels elements que sobresurten de l’enquesta del CRES és el creixent interès per la política entre la ciutadania. Així doncs, des que l’organisme recopila dades sobre aquesta matèria el 2013, enguany el percentatge sobre l’interès de la política és el més alt registrat. Un 55,6% dels enquestats afirmen que la política els interessa “molt o bastant”, mentre que “poc o gens” un 44,2%. En resum, un creixement de tres punts percentuals en comparació amb l’any passat.

A l’hora de qualificar la situació política general d’Andorra en l’actualitat, un 52,6% dels enquestats la valoren com a “molt bona o bona”; un 35% com a “regular”, i un 10,3% com a “dolenta o molt dolenta”. Per contextualitzar les xifres, cal tenir en compte que des del 2012 fins al 2018 la resposta “molt bona o bona” no havia sobrepassat el 21,5%.

En la mateixa línia, quant al grau de satisfacció amb el funcionament de la democràcia al país, el 50,9% dels enquestats consideren que estan “molt o bastant satisfets”; un 22,1% es mostra “ni satisfet ni insatisfet”, i un 25,3% “poc o gens satisfet”. Certament, les xifres són, percentualment parlant, deu punts inferiors respecte al 2020, però alhora deu i dotze punts superiors en comparació amb el 2018 i 2016.

tracking