Problemàtica del lloguer
L'Institut de l'Habitatge no tindrà registre de contractes
La llei de creació de l’organisme tampoc inclou l’elaboració d’un índex de preus
Els grups parlamentaris tenen gairebé enllestida la llei de creació de l’Institut Nacional de l’Habitatge. El treball en comissió, que ha debatut gairebé un centenar d’esmenes, no ha modificat gaire la filosofia del text inicial. En concret, les posicions més allunyades les protagonitzen els grups de la majoria i els socialdemòcrates. El grup liderat per Pere López proposava la creació d’un registre de contractes, amb la voluntat que l’institut rebés directament la informació sobre els lloguers (preu, zona, dimensions...) i gestionar-la de manera anònima. La majoria, però, ha desestimat la proposta. Un altre canvi proposat pel PS demanava l’elaboració d’un índex de preus de referència a partir de dades recollides. L’esmena tampoc ha rebut el suport de la majoria.
El que es manté a la llei és la creació d’un fitxer de dades que es nodrirà de la informació facilitada pels comuns i també d’altres organismes com, per exemple, FEDA, sense que els propietaris, però, hagin d’aportar directament cap documentació. Des de la majoria consideren que aquesta base de dades és suficient per recopilar informació i asseguren que un cop el text legislatiu ja estigui aprovat, el recull de dades serà molt ràpid perquè la majoria de comuns ja disposen d’aquesta referència. Fins ara, però, aquesta qüestió és competència dels comuns i és necessària l’aprovació de la llei perquè pugui ser-ho del Govern. Això ha de permetre fixar quin és el preu referencial per parròquies i zones i també per altres característiques, com ara l’any de construcció o si l’edifici ha estat reformat, segons defensa la majoria.
La voluntat dels grups és acabar de tancar el text la setmana vinent i que la llei pugui ser votada en el ple del 17 de juny.