Informe IMACA sobre la mobilitat del 2020

Creixen les sancions per excés de velocitat

L’ACA ressalta la reducció d’accidents per conduir sota els efectes de l’alcohol i les drogues

Creixen les sancions per excés de velocitatACA

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

L’informe de mobilitat de l’Automòbil Club d’Andorra del 2020 (Imaca) ressalta un increment de les sancions imposades per excés de velocitat en un exercici marcat per la pandèmia i amb una disminució de la mobilitat general. Aquesta és una de les principals conclusions que s’extreuen del document que van presentar ahir des de l’ACA a la seu central de MoraBanc, en el qual s’especifica que en particular els excessos de velocitat comesos per motos van créixer un 75%. El secretari general de l’ACA, Toti Sasplugas, va explicar que les dades reflecteixen una reducció de les multes en general, però va puntualitzar que mirant al detall es desprèn que durant l’any passat “vam conduir menys, però ho vam fer més malament i més ràpid”.

A més, va apuntar que per reduir aquesta tendència a l’alça seria necessari endurir les sancions i incrementar el nombre de radars que hi ha al Principat. “Amb més radars, més limitacions de velocitat, al final la velocitat baixa; no sé si només aprenem així”, va comentar.

Una altra dada rellevant que mostra l’informe és que el nombre d’accidents causats per conduir sota els efectes de l’alcohol i les drogues va disminuir i se’n van registrar un total de 71, mentre que l’any anterior van ser 91. Sasplugas va destacar que per primera vegada des de l’any 2016 van disminuir els sinistres en general, una reducció que també es reflecteix en les víctimes d’accidents, que passen de 43 el 2019 a onze durant l’any passat.

Tanmateix, va puntualitzar que les dues víctimes mortals del 2020 van ser vianants. I va dir que la pròxima campanya de l’entitat anirà destinada a conscienciar aquest col·lectiu per disminuir el nombre d’accidents. “Junts fem via, tant els conductors com els vianants han de posar de la seva part per aconseguir que la xifra se situï a zero”, va asseverar.

La segona part de l’informe del 2020 posa el focus sobre els models de negoci i les oportunitats sorgides arran de la nova mobilitat, el conjunt de tecnologies i tendències que estan transformant el transport de persones i mercaderies. Factors tecnològics i socials com la micromobilitat, els vehicles autònoms o el canvi d’hàbits suscitats per la pandèmia estan creant un gran nombre d’oportunitats de generar valor en molts camps.

L’anàlisi assenyala que estan apareixent nous models de negoci en l’àmbit de les plataformes digitals, del sector públic, de les companyies asseguradores i del last mile delivery o repartiment de darrer quilòmetre. Sasplugas va posar en relleu que amb la nova realitat en la mobilitat general, tots els sectors hauran de reinventar-se i reconsiderar el model de negoci tradicional. En l’informe també es recullen les iniciatives d’aquesta tipologia sorgides a Andorra, com CityXerpa, Cicland, Muvif, l’aplicació de mobilitat en transport públic Mou_T_B, l’autobús a demanda L’Uclic a Canillo i una proposta similar en fase d’estudi que s’està gestant a Escaldes-Engordany.

LES MATRICULACIONS DE VEHICLES S'HAN INCREMENTAT UN 73,6% DURANT EL 2021

Les matriculacions de vehicles durant els primers cinc mesos de l’any s’han incrementat un 73,6% en comparació amb les efectuades durant el mateix període de l’exercici anterior. Així es desprèn de l’informe que el departament d’Estadística va publicar ahir, en el qual s’especifica que entre el gener i el maig del 2021 es van registrar 1.715 matriculacions, 727 més que durant els primers cinc mesos del 2020. El recull també indica que el mes passat es van matricular 405 vehicles, que suposen un ascens del 123,8% en comparació amb les operacions registrades el maig del 2020, 181, quan encara estava decretat el confinament i moltes restriccions a l’activitat econòmica. La variació més elevada al maig s’ha produït en la matriculació de turismes, que ha augmentat un 182% en passar de 99 l’any passat a 279 aquest exercici. Les operacions de motocicletes i ciclomotors s’han incrementat de 58 a 90 i les de camions han estat 28 davant les 19 registrades el mateix mes del 2020. La gasolina continua sent el carburant escollit per la majoria de compradors amb un total de 255 unitats aquest maig i 119 el passat, i de gasoil s’han efectuat 97 matriculacions per les 45 de fa un any.

tracking