Per no investigar altres entitats

El Consell Superior no veu necessari obrir expedient al fiscal general

Acusats del ‘cas BPA’ havien presentat una queixa per “passivitat o inactivitat” d’Alberca

El Consell Superior no veu necessari obrir expedient al fiscal generalFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El Consell Superior de la Justícia (CSJ) no ha admès a tràmit la queixa contra el fiscal general, Alfons Alberca, que alguns dels processats en la causa primera de Banca Privada d’Andorra (BPA), la coneguda com a cas Gao Ping, havien presentat contra el màxim representant del ministeri públic en considerar que no estava investigant presumptes delictes comesos per altres entitats bancàries similars als que els han portat a la banqueta. Els processats demanaven que se li obrís un expedient en considerar que hi havia “passivitat o inactivitat” a la Fiscalia en no investigar els presumptes fets delictius. Els afectats, a qui ahir el Consell Superior de la Justícia els va notificar la decisió, recorreran, amb tota probabilitat, a instàncies jurisdiccionals, segons van explicar al Diari fonts properes al cas.

La queixa contra Alberca la van presentar fa dues setmanes davant el Consell Superior de la Justícia i és independent a la demanda realitzada per l’advocat Toni Riestra en què exigeix que s’aparti el fiscal general del judici del cas Gao Ping en considerar que el representant del ministeri públic no pot actuar amb imparcialitat perquè té una enemistat manifesta contra ell, fet que perjudicaria els seus clients.

L’advocat, en nom de dos processats en el judici per la causa primera de BPA que ell defensa, va presentar a principi de la setmana passada un escrit al Consell Superior de la Justícia en què demanava que s’apartés el fiscal. El lletrat, que va ser processat a instàncies d’Alberca per la fotografia que va realitzar als germans Pere, Oleguer i Jordi Pujol fill a la Batllia i que va ser absolt recentment del delicte de vulneració de la intimitat, considera que el fiscal general té una enemistat manifesta contra la seva persona i denuncia persecució per part del màxim representant del ministeri públic.

Arran d’aquesta petició, el Tribunal de Corts va decidir divendres passat suspendre l’inici del judici del cas Gao Ping, que hauria d’haver començat dilluns. Segons la decisió del CSJ, que s’espera per a final de la setmana vinent, es reprendrà o no la vista. En cas que s’acceptés la recusació del fiscal general el judici quedaria de nou suspès sense data.

CLAUS

1. Demanda d’obertura d’expedient

Diversos processats en el cas Gao Ping van demanar al CSJ que obrís un expedient a Alberca per no haver investigat presumptes delictes d’altres entitats bancàries.

2. El CSJ desestima la petició dels processats

El Consell Superior de la Justícia va desestimar ahir obrir l’expedient al fiscal general tot i la queixa dels processats.

3. Judici aturat en espera d’una recusació

El CSJ té sobre la taula una altra petició de recusació del fiscal general. El judici està suspès fins que es resolgui aquesta demanda.

tracking