Patrimoni cultural

Les excavacions a la farga del Madriu revaloraran un jaciment singular

Les intervencions permetran conservar l’únic taller d’aquest tipus que es coneix

Les excavacions a la farga del Madriu revaloraran un jaciment singularFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Els treballs de conservació i revaloració de la farga i el martinet de la vall del Madriu-Perafita-Claror començaran al setembre i s’allargaran fins al 2024. Les diferents intervencions que s’hi faran tindran un cost d’uns 396.000 euros, el gros dels quals els finançarà el ministeri de Cultura.

L’historiador Olivier Codina, tècnic del departament de Patrimoni Cultural, va explicar ahir en la presentació del projecte a la seu del ministeri de Cutura, a l’hotel Rosaleda d’Encamp, que els treballs permetran estudiar el jaciment, que també inclou estructures ramaderes anteriors i uns 300 metres de murs de pedra seca, fer-hi les intervencions necessàries per conservar-lo i preparar-lo perquè s’hi pugui impulsar el turisme sostenible.

La farga i el martinet del Madriu conformen un jaciment declarat bé d’interès cultural en la categoria de jaciment arqueològic. Construïda el 1732, la farga del Madriu és, segons Codina, un element patrimonial singular, ja que constitueix “un dels pocs exemples de farga catalana que s’han excavat al Pirineu”.

Per la seva banda, el director de Patrimoni Cultural, Xavier Llovera, va assegurar que la farga “és un jaciment destacat dins la història” d’Andorra i el Pirineu. “És única, perquè no coneixem cap altra farga d’aquest tipus. Hi ha uns vestigis arqueològics que cobreixen sis segles d’història. I s’està treballant perquè això acabi sent un producte clar”, va apuntar Llovera.

La primera fase de la intervenció s’iniciarà enguany i s’hi faran treballs d’excavació i conservació preventiva tant a la ferreria, que és la part de la farga on es transformava el mineral de ferro en metall, com a la zona habitable de la farga.

tracking