converses bilaterals amb espanya

Espot obre la porta a fer canvis a les prestacions d'atur per a qui marxi d'Andorra

El cap de Govern afirma que es pot trobar un punt “en què tothom se senti còmode” en la negociació de l’acord d’associació amb la UE

Espot obre la porta a fer canvis a les prestacions d'atur per a qui marxi d'Andorra

Creat:

Actualitzat:

Andorra pot canviar el seu sistema de prestació per desocupació involuntària, fent especial referència a aquelles persones que perden la feina i abandonen el país, segons va apuntar ahir el cap de Govern, Xavier Espot, abans d’entrar a vacunar-se contra la Covid-19. “Espanya ens demana que fem un esforç addicional per a aquelles persones que es queden sense feina i marxen del país, perquè el nostre sistema de prestació per desocupació va vinculat a la residència”, va recordar Espot, i va afegir que “estic segur que en aquest marc podem trobar un punt mitjà en què tothom se senti còmode”.

El cap de Govern, però, va recordar que qualsevol modificació que es pugui fer de l’actual prestació “cal que sigui financerament sostenible” per a les arques públiques. D’altra banda, va apuntar que Espanya no havia exigit la creació d’una prestació contributiva per desocupació, similar al model que té el veí del sud, i va posar de manifest que “dins la Unió Europea, i no ja en països que són associats, que és el que aspirem a ser nosaltres, hi ha estats que tenen una prestació d’atur no contributiva molt similar a la que tenim nosaltres, com és el cas de Luxemburg”. Cal recordar que les converses bilaterals que està tenint Andorra tant amb Espanya com amb França formen part de les tasques diplomàtiques que es deriven de la negociació de l’acord d’associació amb la Unió Europea.

POLÍTIQUES D'OCUPACIÓ

L’enfocament polític de com gestionar les polítiques relatives a les persones que es queden sense feina està en el focus del debat, segons va explicar el president del grup parlamentari liberal, Ferran Costa, que ahir va actuar com a portaveu dels grups de la majoria. “Hem de pensar que Espanya aplica un sistema de polítiques actives d’atur, mentre que aquí, a Andorra, el que s’aposta és per fer polítiques actives, però d’ocupació”, va destacar Costa. En aquest sentit, va afegir que “en aquestes reunions de caràcter bilaterals hem de fer la pedagogia suficient per veure quins són els serveis d’acompanyament quan fan falta, i també el canvi de paradigma que hi ha a l’hora de gestionar quan una persona es queda sense feina en cada país”.

Costa va redundar en la idea de fer pedagogia i va advocar per “explicar als nostres homòlegs espanyols la realitat andorrana i el paradigma envers l’ocupació, que és molt diferent aquí, i això és així per la dimensió del país. Aquest fet en altres llocs no podria ser i aquí és per la dimensió que tenim”. El president del grup parlamentari liberal va posar en relleu que “les polítiques d’ocupació també les apliquem als treballadors fronterers”, i es va mostrar convençut que “quan s’explica amb dades i fets les coses es veuen amb perspectiva, i estem convençuts que aquestes opinions es poden modular”.

Per la seva part, la presidenta suplent del grup parlamentari del PS, Judith Salazar, va comentar que “nosaltres, des del Partit Socialdemòcrata, pràcticament des de la fundació venim reclamant la necessitat de crear una prestació d’atur que sigui contributiva”, i va recordar que l’actual sistema “el vam impulsar nosaltres quan estàvem a Govern”. Quant al tipus de prestació, la presidenta suplent del grup del PS va comentar que “hi ha moltes maneres de poder controlar l’atur”, i va ressenyar que “ara, per exemple, amb tota la situació derivada de les suspensions temporals dels contractes de treball, els estem finançant amb els pressupostos generals de l’Estat”.

“Aquesta situació [de pagar les prestacions d’atur amb el pressupost general] no es produeix quan és contributiu i es cotitza a la Seguretat Social i és aquesta qui se n’acaba fent càrrec, mitjançant la caixa de cotització que s’hauria anat fent al llarg dels anys”, va ressenyar Salazar, que va afegir que “en aquests supòsits l’Estat no s’ha d’acabar endeutant per fer front a aquest tipus de situacions”.

No obstant això, la presidenta suplent del grup del PS va advocar per la prudència i va dir que calia analitzar bé la situació, ja que “fins ara no hi ha una branca d’atur contributiva per fer front a aquest tipus de compromisos”. Així doncs, va afegir que caldria “un període de transició” per tal de no provocar dificultats econòmiques a la Caixa Andorrana de Seguretat Social. “No hem d’inventar res, ja hi ha altres països en què aquest sistema ja funciona”, va dir Salazar, que va deixar clar que “entenem que és cabdal que es comenci a treballar un sistema de prestació contributiva on els treballadors i el teixit empresarial del país aportin”.

tracking