una parella amb un fill s'instal·la al país
Una família de tres persones amplia fins a onze els refugiats sirians al Principat
Se segueix treballant per complir el compromís de rebre una vintena de persones
Dijous al vespre una nova família de refugiats sirians va arribar al país procedent del Líban via França. És una parella amb el fill de vuit anys que té llaços de parentiu amb una de les dues famílies que es va instal·lar al país l’any 2018. Amb la seva arribada, els refugiats que ha acollit Andorra fins a la data són onze i la ministra d’Afers Socials, Judith Pallarés, va refermar el compromís contret en esclatar la crisi humanitària de rebre fins a vint desplaçats pel conflicte. En aquest sentit, va indicar que una de les qüestions a treballar és la renovació del conveni amb la Comunitat de Sant Egidi per seguir possibilitant aquesta arribada a través dels corredors humanitaris impulsats per l’organització.
La família ha arribat al Principat via França després que Sant Egidi hagi subscrit un nou protocol d’acollida amb el país veí del nord. Van arribar a l’aeroport de París-Orly acompanyats d’altres compatriotes que es van quedar a França i van fer el trajecte a Tolosa en tren i fins al Principat en vehicle.
Residiran a Sant Julià i la ministra Pallarés va agrair la col·laboració del mossèn de la parròquia, Pepe Chisvert, que ha ajudat en la recerca d’un habitatge on ja s’estan instal·lant.
La ministra va trobar-se ahir al matí amb els nouvinguts i des del Govern van recordar que, per ajudar-los en la seva adaptació i amb tots els tràmits necessaris per instal·lar-se, la família comptarà amb el suport permanent del seu referent d’Afers Socials i que se’ls ajudarà en la cobertura de l’allotjament i les necessitats bàsiques, la tramitació de la documentació d’immigració i de la CASS, l’aprenentatge de l’idioma, la recerca de feina i el suport del menor en l’escolarització. Pallarés va celebrar el grau d’adaptació de les persones que resideixen al país des del 2018, amb el desig que la família acabada d’arribar tingui una vivència similar. De fet, Xavier Vidal, representant de la Comunitat de Sant Egidi a Barcelona, va assenyalar que el fet que els acabats d’arribar tinguin relació de parentiu amb els sirians ja establerts és una situació també buscada per afavorir no només el reagrupament, sinó també la integració.
Xavier Vidal va indicar que des de la branca de l’organització a la capital catalana fan seguiment dels refugiats i s’han creat llaços d’amistat i han comprovat com han anat integrant-se a la comunitat i “tenen ganes de quedar-se”. “Per a ells ha estat una oportunitat de refer la seva vida”, va remarcar.
Sant Egidi també celebra que la voluntat de l’executiu sigui renovar l’acord per tal de continuar amb el procés d’acollida. Recentment ho han fet amb França, amb el compromís que els propers dos anys el país gal aculli 300 refugiats que estan al Líban i que provenen d’Iraq i Síria, i que se sumaran al mig miler que van arribar després d’un primer protocol, el 2017. La iniciativa va arrencar a Itàlia l’any 2016 amb la voluntat de garantir trajectes segurs als desplaçats i evitar el risc que caiguin en mans de les màfies de la immigració. La comunitat té acords amb Itàlia, França, Bèlgica i Andorra.
LA LEGISLACIÓ
El Consell va aprovar el març del 2018 el projecte de llei de protecció temporal i transitòria per raons humanitàries per tal d’emparar legalment l’acollida de refugiats. La ministra d’Afers Socials va apuntar que la legislació marca uns terminis, però que el retorn d’aquestes persones al país d’origen és ara per ara impossible per la situació de conflicte bèl·lic. Pallarés va recordar que la crisi continua malgrat que “se’n parli menys”, i va insistir que el compromís era “tenir 20 persones d'acollida dins el país i esperem a poc a poc assolir-lo”. La ministra va indicar que la pandèmia ha estat un entrebanc més, amb els corredors bloquejats.