reportatge
Blockchain a la fi del món
Tothom s’imagina l’ús de la tecnologia del blockchain en els negocis, en estats aplicant criteris de diversificació econòmica o fins i tot com a aplicació per a les fintech o transformant la banca. El que no és ni obvi ni evident és que un dels llocs on té més implantació i s’usa més aquest tipus de sistemes és en els camps de refugiats.
I és que en aquests llocs, que per a moltes persones poden ser com la fi del món, el control de les pertinences personals acaba sent, fins i tot, més important que en qualsevol altre indret de la societat. “Cal tenir en compte que en un camp de refugiats si arriba una màfia de tràfic de persones i els pren els diners i els passaports, té control sobre la gent” va explicar el president d’ANDblockchain, Àlex Armengol. Per aquest motiu “el que s’està fent en molts d’aquests casos és que se’ls crea una identitat digital i se’ls carrega un moneder virtual mitjançant block-chain” va dir Armengol.
A la pràctica, això vol dir que els refugiats compten amb tota la informació custodiada al seu telèfon mòbil, mitjançant una contrasenya. “Amb aquesta situació, encara que els prenguin el telèfon mòbil, ells podran recuperar sempre tots els seus diners del moneder i la seva identificació amb un altre terminal posant la seva contrasenya”, va afegir Armengol. Una aplicació pràctica més de la tecnologia que “industrialitza la confiança” i que es pot fer servir a qualsevol lloc.