Temps de noces

La confluència entre l’arribada del bon temps i el relaxament de les restriccions provoca que, a poc a poc, es tornin a reprendre els casaments que s’havien anul·lat a causa de l’esclat de la pandèmia.

Temps de nocesFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L'estiu convida a casar-se, i així ho demostren les dades dels diversos comuns. Ja sigui pel relaxament de les restriccions o per l’inici de l’època estival, les demandes dels andorrans per oficialitzar el seu compromís es troba actualment en alça.

La parròquia d’Andorra la Vella, per exemple, ja ha constatat un major nombre de peticions de matrimonis civils al comú des d’inici d’aquest any en relació amb el 2020. “Al 2021, de gener a maig es van celebrar 37 matrimonis civils, mentre que el mateix període del 2020 –un moment que va coincidir en ple confinament– només es van registrar 11 matrimonis”, es feia saber des del comú. En aquest sentit, tot i la pandèmia, l’ens va oficiar l’any passat 62 matrimonis, una xifra que, tot i ser menor a la dels anys anteriors, tampoc se n’allunya gaire. De fet, l’any 2019 se’n van dur a terme 70 i al 2018, 79. Quant a previsions, per als propers mesos d’aquest 2021 a hores d’ara ja hi ha 7 reserves.

Escaldes-Engordany i Sant Julià de Lòria també han percebut un increment de casaments darrerament. Pel que fa als escaldencs, tot i que el comú assegura que “no han deixat de celebrar enllaços tot l’any”, també han fet saber que ara repunten una mica més aquestes celebracions, ja que és l’època de més activitat d’aquest tipus. D’altra banda, Sant Julià sí que ha notat un augment important i és que, segons les declaracions del comú, de moment i des d’inici d’any, ja s’han oficiat 9 casaments, la qual cosa fa preveure que aquest any augmenti respecte als anys anteriors. En aquest sentit el 2020 se’n van celebrar 25; al 2019, 23 i al 2018 van ser 21.

Pel que fa a la resta de parròquies, segons han informat els diferents comuns, els casaments no han augmentat, tot i que tampoc s’han deixat de celebrar. Per la seva banda, el comú d’Encamp va informar que les cerimònies petites no s’havien aturat en cap moment i, per l’altra, el comú d’Ordino tampoc n’ha detectat cap increment. En el seu cas, la mitjana es troba en 25 matrimonis civils per any, tot i que durant el 2020 i el 2021, amb el context de la pandèmia i les restriccions d’aforament, la xifra es va veure reduïda. Aquest 2021, a hores d’ara se n’han celebrat 7.

DESCONFINAMENT ECLESIÀSSTIC

Dimecres de la setmana passada, Salut va anunciar un nou relaxament de mesures relacionades amb actes o esdeveniments socials com batejos, casaments o comunions. En aquest sentit, Mossèn Ramon Sàrries, l’arxiprest de les Valls, negava al Diari que l’aixecament de les restriccions hagués tingut, de moment, cap afecte. “Sí que en té, potser, a nivell d’assistència, però no s’ha notat un major nombre de celebracions”, apuntava. Tot i això, recordava que s’estan començant a reprendre alguns expedients matrimonials en tràmit que havien quedat pendents de l’any passat. Actualment, l’aforament de les esglésies es troba limitat al 30%, un percentatge que segons la tipologia del temple pot variar entre un centenar i vuitanta persones. “Nosaltres anem molt a poc a poc amb els protocols. Mantenim la distància, les mascaretes i l’aforament és el que és” destacava l’arxiprest, mentre destacava la manca de pressa per part de les parelles. “La gent tampoc té pressa. No és que hi hagi un límit de temps. Llavors la gent va fent”, reconeixia.

Sàrries destacava que la gent comença a reprendre els batejos. I quant a les comunions, afirmava que no s’han deixat de celebrar. “La diferència és que ara poden tenir una mica més de convidats a la festa”, indicava.

tracking